Nyheter

FN-kritik mot Venezuelas presidentval

Demonstarnter med en tavla av president Nicolas Maduro

En FN-expertpanel har uttryckt allvarlig kritik mot Venezuelas senaste presidentval och anklagar valet för att ha saknat "grundläggande transparens och integritet". Detta uttalande har kastat ytterligare tvivel över president Nicolás Maduros påstående om att han vann valet.

VENEZUELA | Ett team bestående av fyra experter, utsända av FN:s generalsekreterare António Guterres, befann sig i Caracas i över en månad inför valet den 28 juli. FN-gruppen, en av få oberoende observatörer som bjöds in av Maduros regering, berömde visserligen den logistiska organisationen av omröstningen, men riktade samtidigt hård kritik mot det nationella valrådet, CNE, rapporterar nyhetsbyrån AP.

CNE anklagas för att ha åsidosatt lokala regler och utropat Maduro som vinnare utan att ha detaljerade resultat från landets 30 000 vallokaler. FN-experterna betonade att detta ”hade en negativ inverkan på förtroendet för resultatet som meddelats av CNE bland en stor del av de venezuelanska väljarna”.

Kritiken från FN-panelen kommer kort efter liknande kommentarer från USA-baserade Carter Center, en annan inbjuden observatörsorganisation, som också ifrågasatte CNE:s resultat. Venezuelas utrikesminister har emellertid fördömt Carter Center och anklagat organisationen för att tjäna USA:s ”imperialism”.

Trots att FN-panelen avstod från att validera oppositionens påståenden om att deras kandidat, Edmundo González, besegrade Maduro med en marginal på över 2 till 1, noterade gruppen att de protokoll som publicerats av oppositionen online verkade uppfylla alla ursprungliga säkerhetsfunktioner. Detta kan tyda på att ett ”nyckelskydd för öppenhet” kan ha funnits, även om valmyndigheterna inte träffade FN-gruppen innan den lämnade Venezuela.

Samtidigt har säkerhetsstyrkor i Venezuela arresterat över 2 000 personer för att ha demonstrerat mot Maduro eller ifrågasatt hans vinst. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, uttryckte på tisdagen oro över de godtyckliga interneringarna och den ”oproportionerliga användningen av våld” i Venezuela.

– Det är särskilt oroande att så många människor hålls fängslade, anklagade eller anklagade antingen för uppvigling till hat eller enligt lagstiftning mot terrorism, sade Türk i ett uttalande.

Türk krävde också ”omedelbar frigivning av alla som har fängslats godtyckligt och för garantier för en rättvis rättegång för alla fångar.”

Venezuelas opposition planerar nu en stor demonstration på lördag i ett försök att öka pressen på Maduro att erkänna nederlag och inleda förhandlingar om en politisk övergång. Oppositionsledaren María Corina Machado varnade dock för att en lösning på krisen inte kommer snabbt och att ”smärtsamma dagar” väntar landet. Samtidigt har Internationella brottmålsdomstolens åklagare meddelat att de ”aktivt övervakar” utvecklingen i Venezuela.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.