Startsida - Nyheter

Nyheter

Trump och Musk hånas för ”den dummaste klimatkonversationen genom tiderna”

Elon Musk och Donald Trump

Donald Trump och Elon Musk har skapat rubriker efter att ha levererat en rad kontroversiella uttalanden om klimatkrisen under en intervju som beskrivits som "den dummaste klimatkonversationen genom tiderna".

KLIMAT | Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump och teknikmogulen Elon Musk uttryckte båda tvivel kring det akuta behovet av att minska koldioxidutsläppen under en livestreamad intervju på X-Twitter. Under samtalet gjorde de flera osammanhängande påståenden, inklusive att stigande havsnivåer skulle leda till ”mer havsnära egendom”, och att det inte finns någon brådska att överge fossila bränslen.

Trump kommenterade användningen av fossila bränslen med att säga: ”Du kan liksom inte komma ifrån det just nu. Jag tror att vi har kanske hundratals år kvar. Ingen vet riktigt.” Han lade också till att stigande havsnivåer, orsakade av smältande glaciärer, skulle skapa ”mer havsnära egendom”. Trump har tidigare kallat klimatkrisen en ”bluff” och underströk sitt motstånd mot Bidens klimatpolitik genom att kritisera administrationens beslut att inte öppna en stor arktisk vildmark i Alaska för oljeborrning.

Elon Musk, å sin sida, menade att det enda skälet till att sluta använda fossila bränslen är att deras tillgång en dag kommer att ta slut. ”Om vi skulle sluta använda olja och gas just nu, skulle vi alla svälta och ekonomin skulle kollapsa”, sa Musk, samtidigt som han betonade att det fortfarande finns ”en hel del tid” kvar innan en övergång till hållbar energi blir nödvändig.

Intervjun har mötts av skarp kritik från klimatforskare och aktivister. Bill McKibben, en framstående klimataktivist och medgrundare av 350.org, beskrev samtalet som ”den dummaste klimatkonversationen genom tiderna”. Michael Mann, en ledande klimatforskare, uttryckte sin besvikelse över Musks uttalanden och kallade honom en ”klimatförändringsförnekare”.

Trots Trumps påståenden om att stigande havsnivåer skulle skapa mer kustnära fastigheter, har statliga forskare funnit att havsnivån längs USA:s kustlinje stiger snabbare än det globala genomsnittet. Denna höjning förväntas orsaka betydande översvämningar och påverka miljontals amerikaner under de kommande decennierna.

Samtalet mellan Trump och Musk har väckt en debatt om klimatkrisen, men för många har deras uttalanden bara fördjupat förvirringen kring en av vår tids mest kritiska frågor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.