Nyheter

Venezuelas opposition uppmanar till världsomspännande protester

Maria Corina Machado, och Edmundo Gonzalez håller presskonferens efter att valmyndigheter förklarat president Nicolas Maduro som vinnare av presidentvalet i Caracas, Venezuela, måndagen den 29 juli 2024. Foto: AP Photo/Matias Delacroix

Efter ett kontroversiellt val där Nicolas Maduro återigen utropades till vinnare, kräver Venezuelas opposition nu globala demonstrationer för att uppmärksamma vad de anser vara en orättvis valprocess.

VENEZUELA | Oppositionsledare Maria Corina Machado uppmanar till världsomspännande demonstrationer den 17 augusti, i protest mot Venezuelas president Nicolas Maduros senaste valvinst. Trots att, det av Maduro kontrollerade, National Electoral Council (CNE) utnämnde Nicolas Maduro till vinnare, anser oppositionen att valet egentligen vanns av deras kandidat, skriver Deutsche Welle.

I ett uttalande på sociala medieplattformen X-Twitter förklarade Machado syftet med de globala protesterna:

– Det här meddelandet är till dig, som inte känner igen dig i dagens Venezuela, som är trött på att din familj separeras, som röstade och vill att det du beslutade den 28 juli ska respekteras. Vi ses nästa lördag den 17:e vid den stora världsprotesten för sanningen.

Maria Corina Machado förbjöds att ställa upp i valet och ersattes av Edmundo Gonzalez Urrutia. Båda två lever nu gömda då Maduro hotat att låsa in dem.

Gonzalez Urrutia har även han uttryckt sig starkt på X-Twitter om situationen:

– Att försvara sanningen är inte ett brott. Ett brott är inte att följa den folkliga viljan som uttrycktes den 28 juli. Låt oss fortsätta tillsammans, försvara sanningen och den folkliga viljan.

De venezulanska valmyndigheterna, National Electoral Council, har rapporterat en vinst för Maduro med 52 procent av rösterna, men ännu inte publicerat en detaljerad sammanställning av valresultatet, vilket lett till ett ifrågasättande av resultat från oppositionen.

Venezuelas högsta domstol, som anses vara lojal mot Maduro, har nyligen meddelat att deras kommande beslut angående valresultatet kommer att vara slutgiltigt och bindande. Domstolens ordförande Carylsia Rodriguez uttalade att ”domstolen fortsätter den bedömning som påbörjades den 5 augusti 2024, i syfte att ta fram det slutgiltiga avgörandet… Dess beslut är slutgiltiga och bindande”.

Situationen är fortsatt spänd och oppositionens krav på globala protester visar på ett djupt missnöje med det nuvarande politiska läget i landet.

National Electoral Council

National Electoral Council (CNE) är Venezuelas högsta valmyndighet, ansvarig för att organisera, administrera och övervaka alla nationella och regionala val i landet. CNE är en autonom institution, enligt Venezuelas konstitution, och är avsedd att fungera oberoende av regeringens direkta inblandning för att garantera fria och rättvisa val. CNE består av fem huvuddirektörer som väljs av Nationalförsamlingen för en period av sju år. Dessa direktörer har ansvar för att säkerställa att valprocessen är transparent och att alla politiska aktörers rättigheter respekteras.

CNE har flera huvuduppgifter, inklusive att registrera väljare, organisera vallokaler, räkna röster, samt att proklamera valresultaten. De ansvarar även för att reglera och övervaka valkampanjer för att säkerställa att alla partier och kandidater har likvärdiga villkor. Förutom dessa funktioner spelar CNE också en viktig roll i att utbilda allmänheten om deras rättigheter och skyldigheter som väljare, vilket är centralt för att upprätthålla en fungerande demokratisk ordning i landet.

CNE:s verksamhet och dess oberoende har dock ifrågasatts flera gånger under de senaste åren, särskilt i ljuset av anklagelser om valfusk och partiskhet till förmån för sittande regeringar. Kritiker har pekat på oegentligheter i hanteringen av valprocessen och påstådda manipulationer som underminerar institutionens trovärdighet och effektivitet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.