Prenumerera

Logga in

Nyheter

Madagaskar vill kastrera barnvåldtäktsmän

Madagaskars parlament har nyligen godkänt en lag som tillåter kemisk och i vissa fall kirurgisk kastrering av individer som döms för våldtäkt av minderåriga.

Madagaskars parlament har nyligen godkänt en lag som tillåter kemisk och i vissa fall kirurgisk kastrering av individer som döms för våldtäkt av minderåriga. Denna åtgärd, som syftar till att bekämpa den ökande trenden av barnvåldtäkter, har dock väckt stark kritik från Amnesty International.

MADAGASKAR | Madagaskars beslut att införa lagar som tillåter kastrering av personer dömda för våldtäkt av minderåriga har utlöst en kontroversiell debatt. Trots regeringens påstående att åtgärden är nödvändig för att bekämpa den ökande våldtäktskulturen, har internationella rättighetsgrupper som Amnesty International uttryckt djup oro över lagens mänskliga konsekvenser och dess brist på fokus på att skydda offren.

Justitieminister Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa försvarar lagförslaget och betonar att det är nödvändigt för att ta itu med det ökande antalet våldtäktsfall mot barn. Enligt officiella siffror rapporterades 600 fall av våldtäkt mot minderåriga under 2023, med ytterligare 133 fall bara under januari i år.

Kirurgisk kastration

Enligt den nya lagen kommer kirurgisk kastration att tillämpas för personer som begått våldtäkt mot barn under 10 år, medan kemisk eller kirurgisk kastration kommer att användas för de som våldtagit barn mellan 10 och 13 år. De som begår våldtäkt mot minderåriga mellan 14 och 17 år kommer att straffas med kemisk kastrering. Utöver kastrering kan förövarna även dömas till livstids fängelse.

Trots försvar från regeringen har Madagaskars nya lag mött skarp kritik från internationella rättighetsgrupper, inklusive Amnesty International, som anser att straffet är omänskligt och förnedrande. De hävdar att lagen inte fokuserar tillräckligt på att skydda offren och ifrågasätter även medicinska myndigheters förmåga att genomföra kastreringsprocedurerna.

Avskräckande medel

Trots denna kritik har vissa aktivister på Madagaskar välkomnat lagändringen och ser den som ett avskräckande medel mot potentiella förövare. De pekar på den utbredda kulturen av sexuellt våld på ön och hoppas att den nya lagen kan bidra till att minska antalet våldtäkter mot barn.

– Det finns verkligen en våldtäktskultur på Madagaskar, säger Jessica Lolonirina Nivoseheno från gruppen Women Break the Silence, som arbetar mot våldtäkt och stödjer offer.

– Den nya lagen är ett framsteg, eftersom det är ett avskräckande straff. Detta kan förhindra potentiella angripare från att vidta åtgärder, säger Nivoseheno.

Lagen måste först ratificeras av landets högsta författningsdomstol, innan president Andry Rajoelina kan underteckna den.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.