Startsida - Nyheter

Nyheter

Journalister dömda till fem års fängelse efter bevakningen av Mahsa Aminis död

Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi

De två journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som rapporterade om Mahsa Aminis död 2022, har fått sina straff fastställda till fem år vardera. Trots att de friats från anklagelser om samarbete med USA kommer de fortsatt att behöva avtjäna långa fängelsestraff.

IRAN | Två kvinnliga journalister, Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, dömdes ursprungligen till 13 respektive 12 års fängelse för att ha bevakat döden av Mahsa Amini, den unga kurdiska kvinnan som dog i iransk polisförvar 2022. Amini blev en symbol för de landsomfattande protesterna för ”Kvinna, liv, frihet.” Nu har straffen för Hamedi och Mohammadi sänkts till fem år vardera efter att de friats från anklagelser om samarbete med USA:s regering, rapporterar The Guardian.

Journalisterna greps efter att de rapporterat om Aminis död och begravning, vilket utlöste stora protester i Iran. De anklagades först för att ha agerat mot den nationella säkerheten, men deras försvarare hade hoppats att de skulle bli benådade, särskilt efter rapporter om att ayatolla Ali Khamenei övervägde att benåda ”tiotusentals” fångar, inklusive de som arresterades under protesterna.

En talesperson för det iranska rättsväsendet, Asghar Jahangir, meddelade nyligen att de fem år långa straffen nu skulle träda i kraft, men det är fortfarande oklart när domarna kommer att verkställas. 

Två år efter Mahsa Aminis död fortsätter den iranska regimen att straffa dem som deltog i protesterna. Enligt människorättsorganisationer har Iran avrättat minst tio demonstranter och fortsätter att rikta in sig på anhöriga till de som dödats eller fängslats under protesterna.

***
Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår AI-policy här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.