Ungefär 500 arbetare inom Kazakstans oljeindustri har varit i strejk sedan december och står nu inför hot om uppsägningar och polisförhör. Strejken, som utlöstes av en långvarig arbetskonflikt, har lett till ekonomiska förluster på över 11 miljoner kronor enligt företaget West Oil Software.
KAZAKSTAN | En månadslång strejk som inleddes den 11 december av omkring 500 arbetare på West Oil Software (WOS) i Zhetybai, Kazakstan, har eskalerat till hot om uppsägningar och polisförhör. Arbetarna, som är anställda av en underleverantör till ett dotterbolaget under det statliga olje- och gasbolaget KazMunaiGas (KMG), kräver uppdaterade fordon och övergång till anställning direkt av KMG:s dotterbolag för högre löner.
Ledningen på West Oil Software har svarat genom att säga upp anställningsavtal för de strejkande arbetarna, och minst 18 personer har fått besked om uppsägning. Arbetarna har även kallats till polisförhör, och deras anhöriga, anställda i statligt ägda företag, hotas med uppsägningar.
Hot och påtryckningar
Den eskalerande konflikten har nått president Kassym-Jomart Tokayev genom en petition från de strejkande arbetare som vädjar om att stoppa de påstådda hoten och påtryckningarna. En av de strejkande, Askerbek Abishev, berättade för nyhetssajten Vlasti att släktingar anställda av staten har hotats med uppsägning på grund av hans inblandning i konflikten.
– De ringer släktingar till arbetare som är offentliganställda. Till förvaltning, polisen, skolor… de hotar dem med uppsägning. Än idag, på skolan där våra barn studerar, sammanställer klasslärarna en lista över dem som arbetar på West Oil Software, säger Abishev till Vlast.
Strejken, som inleddes den 11 december, startade efter en elva månader lång arbetskonflikt, och förklarades omedelbart olaglig av en lokal domstol, utan närvaro av fackliga företrädare eller möjlighet att ge information. Trots överklaganden vid en högre instans förklarades strejken återigen olaglig den 24 januari.
Försämring av arbetsvillkoren
Sedan Kazakstans självständighet har arbetare inom olje- och oljeserviceföretag regelbundet genomfört omfattande massaktioner. Under de senaste fem åren har antalet aktioner dramatiskt ökat, och under denna tidsperiod har arbetare organiserat flera hundra olika protestaktioner.
Många av dessa protester har sin grund i att stora olje- och gasbolag har påbörjat en privatiseringsprocess och därefter lagt ut anbud för produktionsverksamheten eller anställt personal genom rekryteringsbyråer. Olje- och gasbolagen har genomfört dessa åtgärder i syfte att optimera sin verksamhet, men det har resulterat i en försämring av arbetsvillkoren för många anställda inom dessa företag.