Startsida - Nyheter

Nyheter

FN kräver att Israel upphör med sin ockupation av Palestina

En man viftar med en palestinsk flagga framför ett pansarfordon

Med 124 röster för och endast 14 emot, har FN:s generalförsamling antagit en resolution som kräver att Israel avslutar sin ockupation av Palestina. Israel uppmanas också att återlämna mark och tillgångar samt att ersätta de skador som orsakats av ockupationen.

ISRAEL | Förenta nationernas generalförsamling röstade med överväldigande majoritet igenom en resolution som kräver att Israel ”utan dröjsmål upphör med sin olagliga närvaro” i de ockuperade palestinska territorierna. Med 124 röster för, 14 emot och 43 nedlagda röster, uppmanar resolutionen Israel att omedelbart dra tillbaka sina militära styrkor och stoppa ny bosättningsaktivitet, i enlighet med internationell lag, rapporterar UN News. Sverige lade ner sin röst.

Generalförsamlingen krävde också att Israel skulle avveckla sina bosättningar och evakuera bosättarna från ockuperad mark, samt riva delar av separationsmuren som byggts på Västbanken. I resolutionen står det också att Israel måste återlämna fastigheter och mark som beslagtagits sedan ockupationens början 1967, samt tillåta palestinier som fördrivits under konflikten att återvända till sina ursprungliga hem.

Den senaste resolutionen grundar sig på ett rådgivande yttrande från Internationella domstolen (ICJ) i juli 2024, där domstolen förklarade Israels närvaro i de ockuperade territorierna som ”olaglig” och betonade att alla stater är skyldiga att inte erkänna den decennielånga ockupationen. FN:s generalförsamling uttryckte även stark kritik mot Israels regering och deras upprepade brott mot FN-stadgan och internationella lagar.

Resolutionen betonar även behovet av att skapa en internationell mekanism för skadestånd, både för skador orsakade av den militära ockupationen och för att hantera förluster av kulturell egendom. Den innehåller också krav på en internationell konferens för att genomföra FN:s resolutioner som berör tvåstatslösningen och främja fred i Mellanöstern. Generalförsamlingen uppmanade FN:s medlemsstater att inte erkänna Israels närvaro som laglig och att sluta stödja aktiviteter som upprätthåller ockupationen, inklusive att upphöra med import av varor från bosättningar och vapenleveranser som kan användas i de ockuperade områdena.

Israels FN-ambassadör Danny Danon avvisade resolutionen och påpekade att de inte startade kriget. Han betonade att den första resolutionen som borde ha antagits i församlingen skulle ha varit ”ett enhälligt, otvetydigt fördömande av terrorn som inträffade den 7 oktober 2023”.

– Denna resolution är diplomatisk terrorism, sade Danon och frågade vilken annan medlemsstat som behandlas på detta sätt. Han påpekade att sedan 2015 har 155 resolutioner från generalförsamlingen fördömt Israel, medan endast 88 resolutioner har fördömt andra länder sammantaget.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.