Startsida - Nyheter

Nyheter

FN slår larm om systematiskt förtryck i Venezuela

demonstranter

FN:s senaste rapport avslöjar att Venezuelas regering kraftigt har intensifierat förtrycket mot oppositionen och kastar landet in i en djup människorättskris. Rapporten varnar för att detta systematiska förtryck riktas mot politiska motståndare, människorättsförsvarare och journalister.

VENEZUELA | Enligt FN:s oberoende internationella faktainsamlingsmission om Venezuela har regeringen dramatiskt ökat sina ansträngningar för att krossa all opposition, vilket resulterat i en akut människorättskris. I en ny rapport,

 Report of the independent international fact-finding mission on the Bolivarian Republic of Venezuela, framgår att de brott som begås, inklusive brott mot mänskligheten, inte är isolerade incidenter utan en del av en samordnad strategi för att tysta och avskaffa motståndet mot president Nicolás Maduro.

– Vi bevittnar en intensifiering av statens repressiva maskineri som svar på vad den uppfattar som kritiska åsikter, opposition eller oliktänkand”, säger Marta Valiñas, ordförande för Fact-Finding Mission, i ett pressmeddelande. Hon påpekar att denna våg av förtryck representerar en allvarlig kränkning av det venezuelanska folkets grundläggande rättigheter, trots uppmaningar från både inhemska och internationella aktörer att respektera dessa rättigheter.

Rapporten dokumenterar omfattande brott mot rättsstaten, särskilt efter presidentvalet i juli 2024. Minst 48 personer, däribland militär personal, människorättsförsvarare och journalister, greps för påstådd konspiration mot regeringen. FN-uppdraget rapporterade även att över 2 000 personer greps efter oppositionens kampanjer i juli, varav många anklagades för terrorism och uppvigling till hat.

– Offren och en stor del av befolkningen utsätts för godtycklig maktutövning, där frihetsberövande systematiskt används, med allvarliga kränkningar under rättegången, säger Francisco Cox, expert på Fact-Finding Mission, i pressmeddelandet.

Rapporten påpekar också att regeringens repressiva politik har orsakat ett klimat av rädsla, vilket ytterligare minskar det civila utrymmet i landet. Detta klimat, tillsammans med trakasserier och kriminalisering av människorättsaktivister och journalister, förvärrar situationen ytterligare.

Jan-Åke

FN:s faktainsamlingsuppdrag

FN:s faktainsamlingsuppdrag (Fact-Finding Missions) är oberoende utredningar som upprättas av FN:s organ, ofta av FN:s råd för mänskliga rättigheter eller generalförsamlingen. Dessa uppdrag syftar till att undersöka allvarliga överträdelser av internationell lag, inklusive brott mot mänskliga rättigheter, krigsförbrytelser och andra allvarliga brott. Målet är att samla in bevis, identifiera ansvariga och rapportera tillbaka till FN för att säkerställa rättvisa och ansvarsskyldighet.

Faktainsamlingsuppdragen består vanligtvis av experter på internationell rätt, mänskliga rättigheter och brottsutredning. Dessa experter arbetar på plats för att samla in vittnesmål, analysera dokument och samordna med lokala aktörer för att förstå omfattningen av övergreppen. Uppdragen undersöker också statens roll i konflikter och överträdelser och föreslår åtgärder för att säkerställa att de ansvariga hålls till svars.

Exempel på viktiga faktainsamlingsuppdrag inkluderar de som utförts i Myanmar, där brott mot Rohingya-folket har dokumenterats, samt i Venezuela, där det har rapporterats om statligt förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter. Resultaten från dessa uppdrag används ofta för att sätta press på regeringar och andra aktörer att ändra sin politik och ta itu med de övergrepp som har dokumenterats.

Dessa uppdrag spelar en viktig roll i FN:s arbete för att skydda mänskliga rättigheter och säkerställa internationell rättvisa, men deras effektivitet kan begränsas av tillgång till konfliktdrabbade områden, staters samarbetsvilja och internationella politiska intressen.

OHCHR – FN:s råd för mänskliga rättigheter
FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.