Startsida - Nyheter

Nyheter

Jämnare resursfördelning kan säkra planetens framtid

soptipp

En ny rapport visar att världen står inför en kris där jordens resurser och klimat snart inte kommer att kunna stödja ens grundläggande levnadsstandard för alla. Forskarna menar att rättvis resursfördelning och teknologiska omvandlingar är avgörande för att säkra en hållbar framtid för både mänskligheten och planeten.

MILJÖ | En ny studie publicerad i The Lancet Planetary Health avslöjar att drastiska förändringar i hur jordens resurser används, förvaltas och delas är avgörande för att säkerställa en framtid där både planeten och dess invånare kan frodas. Enligt forskarna kommer det att krävas stora omställningar för att upprätthålla ens en grundläggande levnadsstandard för alla människor, särskilt om ekonomiska system och teknologier inte förändras dramatiskt.

Studien, som författats av över 60 natur- och samhällsvetare från Earth Commission, visar att jordsystemens gränser, de så kallade Earth System Boundaries, redan har överskridits i flera kritiska områden. Den globala uppvärmningen, utarmningen av biologisk mångfald och föroreningar hotar planetens stabilitet. Om dessa trender fortsätter utan att åtgärder vidtas, kommer jorden snart att vara utanför sina säkra och rättvisa gränser, enligt rapporten.

Forskarna identifierar ett ”säkert och rättvist utrymme” där skador på människor och natur minimeras samtidigt som resurser delas på ett sätt som garanterar grundläggande välfärd för alla. Begreppet innefattar både klimatrelaterade och sociala aspekter, och bygger vidare på de gränser som definierats i tidigare forskning. Dessa gränser fungerar som ett ”tak” för mänsklig exploatering av jordens resurser, medan det ”säkra och rättvisa utrymmet” också tar hänsyn till hur resurser fördelas för att säkerställa rättvisa.

Framtidens prognoser – en krympande möjlighet

En viktig del av rapporten är de prognoser som forskarna gör fram till 2050. De visar att om inga drastiska åtgärder vidtas kommer det ”säkra och rättvisa utrymmet” att krympa avsevärt under de kommande decennierna. I synnerhet klimatförändringarna utgör ett akut hot. Enligt forskarna kan farliga tröskeleffekter i jordsystemet inträffa, vilket skulle leda till ytterligare skador på människor och ekosystem. Detta är särskilt kritiskt eftersom människor i fattigare delar av världen redan lider oproportionerligt mycket av klimatförändringarnas effekter.

Professor Joyeeta Gupta, en av rapportens ledande forskare och tidigare medordförande för Earth Commission, påpekar att ojämlikhet är en central faktor i den pågående planetära krisen.

– Vi börjar inse vilken skada som ojämlikhet gör på jorden. Ökande föroreningar och dålig hushållning med naturresurser orsakar betydande skada på människor och natur, säger hon.

– Ju längre vi fortsätter att vidga klyftan mellan de som har för mycket och de som inte har tillräckligt, desto mer extrema blir konsekvenserna för alla, eftersom stödsystemen som ligger till grund för vårt sätt att leva, våra marknader och våra ekonomier börjar kollapsa

Lösningen: omvandling av resursanvändning och ekonomi

Forskarna framhåller att för att hantera dessa utmaningar måste tre huvudsakliga omvandlingar äga rum. För det första måste vi förändra hur vi förvaltar resurser på global och lokal nivå. Detta innebär att överkonsumtionen i rika samhällen måste minska, medan de som lever i fattigdom måste få tillgång till de resurser som krävs för ett värdigt liv.

För det andra måste vi förändra våra ekonomiska system så att de inte längre driver på klimatförändringar och utarmar jordens resurser. En välkoordinerad insats mellan politiska beslutsfattare, näringsliv och civilsamhället krävs för att skapa nya policyer och ekonomiska mekanismer som kan ta itu med ojämlikhet och minska belastningen på naturresurser.

För det tredje betonas vikten av investeringar i hållbar teknik. Genom att utveckla och tillämpa teknik som möjliggör effektivare användning av resurser kan vi skapa ett ”säkert och rättvist utrymme” där människor och planeten kan blomstra tillsammans. Det handlar inte bara om att minska klimatutsläpp utan även om att främja hållbara livsmedelssystem och urbana strukturer.

Företagens och städernas roll i att skydda planeten

En särskild aspekt av rapporten handlar om hur företag och städer kan spela en avgörande roll i att skapa ett mer hållbart system. Eftersom städer och företag ofta är mer flexibla än statliga myndigheter, har de en unik möjlighet att snabbt implementera förändringar och minska sin belastning på planeten. Xuemei Bai, medlem i Earth Commission och professor vid Australian National University, menar att företag och städer har en enorm potential att göra skillnad, speciellt om de arbetar mot samma mål – att säkerställa att planeten kan försörja alla på lång sikt.

Genom att sätta upp vetenskapsbaserade mål kan företag och städer bli bättre förvaltare av jordens resurser och därmed bidra till att nå de globala klimat- och miljömålen. Rapporten framhåller vikten av att utveckla policyer som kan skalas ner och anpassas för att vara användbara på lokal nivå.

Ett fönster för handling – men tiden är knapp

Rapporten är tydlig med att vi fortfarande har ett fönster för att vidta åtgärder och förändra kursen, men tiden är knapp. Johan Rockström, medordförande för Earth Commission och professor i jordsystemvetenskap, varnar för att om vi inte agerar nu riskerar vi att passera farliga trösklar i jordsystemet som kommer att få irreversibla konsekvenser.

– Det är fortfarande möjligt för alla människor att undkomma fattigdom och vara säkra från skada orsakad av jordsystemförändringar, men planetens förmåga att försörja och skydda sträcks förbi sina gränser, säger Rockström.

Denna forskning ger en vetenskaplig grund för hur vi kan uppnå ett stabilt och rättvist samhälle där alla kan leva ett värdigt liv utan att överbelasta planetens resurser.

– Detta dokument belyser det utrymme där alla människor, företag och ekonomier kan frodas på en sund planet, säger Diana Liverman, professor vid University of Arizona och medlem i Earth Commission.

Sammanfattningsvis visar forskningen att framtiden för både planeten och människorna hänger på vår förmåga att omgående genomföra rättvisa och hållbara omvandlingar i hur vi använder jordens kritiska resurser. Om dessa förändringar inte sker, riskerar vi att förlora möjligheten att säkerställa välfärd för kommande generationer.

***
ⓘ Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår
AI-policy här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.