Startsida - Nyheter

Nyheter

Kvinnliga fångar i Iran hungerstrejkar för att hedra protesternas tvåårsdag

Narges Mohammadi

34 kvinnliga fångar i Iran inledde en hungerstrejk på söndagen för att uppmärksamma tvåårsdagen av de massiva protesterna mot regimen som bröt ut efter Mahsa Aminis död. Bland dem finns Nobels fredspristagare Narges Mohammadi, som fortsätter sitt motstånd mot den iranska regeringens förtryckande politik från Evin-fängelset.

IRAN | 34 kvinnliga fångar i det ökända Evin-fängelset i Iran hungerstrejkade på söndagen för att uppmärksamma tvåårsdagen av de antiregimprotester som bröt ut efter Mahsa Aminis död. Bland fångarna finns Nobels fredspristagare Narges Mohammadi, som själv har tillbringat stora delar av det senaste decenniet i fängelse på grund av sitt engagemang för kvinnors rättigheter och motstånd mot dödsstraffet i Iran, rapporterar New Arab.

– Idag, den 15 september 2024, har 34 kvinnliga politiska fångar i Evin-fängelset hungerstrejkat för att påminna om tvåårsdagen av rörelsen ”Woman, Life, Freedom” och dödandet av Mahsa Jina Amini, förklarade stiftelsen för Nobels fredspristagare Narges Mohammadi i ett uttalande. Hungerstrejken genomfördes i solidaritet med folket i Iran och mot den iranska regeringens förtryckande politik.

– Rörelsen ”Kvinna, liv, frihet” har omdefinierat folkets roll när det gäller att konfrontera tyranniskt styre, och påtvingar en ny förståelse som ingjuter rädsla inom denna teokratiska regim, skriver Mohammadi, och avslutar med att uppmana FN att avsluta ”sin tystnad och passivitet inför det förödande förtrycket och diskrimineringen av teokratiska och auktoritära regeringar mot kvinnor genom att kriminalisera könsapartheid”.

Narges Mohammadi har varit en framstående kritiker av Irans obligatoriska hijab-lagar och har tidigare genomfört hungerstrejker för att markera sitt motstånd. Under protesterna uppmanade hon till fortsatt engagemang för att uppnå ”demokrati, frihet och jämlikhet” och att besegra den teokratiska regimen.

Mahsa Aminis död i häkte, efter att ha gripits för att inte ha följt landets strikta klädkod för kvinnor, har blivit en symbol för den pågående kampen för kvinnors rättigheter i Iran. Demonstrationerna som följde hennes död har skakat landet, trots regeringens hårda nedslag.

Mohammadi, som tilldelades Nobels fredspris 2023 medan hon satt i fängelse, har också hungerstrejkat i solidaritet med Irans Baha’i-samfund, som länge har utsatts för diskriminering. Hennes familj har rapporterat att hon även utsatts för våld i fängelset och nekats adekvat sjukvård.

Internationella organisationer, inklusive FN, har uttryckt oro över Mohammadi och andra politiska fångars behandling i Iran och har uppmanat regeringen att förbättra villkoren för fångarna.

Narges Mohammadi

Narges Mohammadi är en framstående iransk människorättsaktivist, journalist och vice ordförande för den förbjudna organisationen Defenders of Human Rights Center i Iran. Hon har länge varit en framträdande röst i kampen mot Irans dödsstraff och den obligatoriska hijaben. Mohammadi har spenderat en stor del av sitt liv i och utanför fängelse på grund av sin aktivism och engagemang för mänskliga rättigheter.

Mohammadi föddes 1972 i Zanjan, Iran, och utbildade sig till fysiker och ingenjör. Hennes karriär som aktivist började på 1990-talet, då hon blev involverad i frågor som rör kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran. Hon har arbetat nära andra framstående iranska aktivister, inklusive Nobelpristagaren Shirin Ebadi.

År 2011 dömdes Mohammadi till 11 års fängelse för sitt arbete med mänskliga rättigheter, men släpptes efter ett år på grund av hälsoproblem. Hon återarresterades dock flera gånger efter att ha fortsatt sitt arbete med att främja frihet och demokrati i Iran. Trots fängelsevistelser har hon fortsatt sin kamp, och hennes mod har resulterat i flera internationella utmärkelser, inklusive Per Anger-priset och Olof Palme-priset.

Under hennes tid i fängelse har Mohammadi genomfört flera hungerstrejker i protest mot förhållandena och behandlingen av politiska fångar, inklusive sig själv. I oktober 2023 tilldelades hon Nobels fredspris för sitt mod och outtröttliga arbete för kvinnors och mänskliga rättigheter, även under de mest förtryckande förhållanden.


Amnesty International
Human Rights Watch
BBC News

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.