Prenumerera

Logga in

Nyheter

Myggburna sjukdomar ökar i Europa

mygga

Nu kommer varningar om att klimatförändringarna kan göra Europa till en grogrund för myggburna sjukdomar. Längre somrar, varmare temperaturer och kraftiga regn skapar gynnsamma förhållanden för myggor på platser där de tidigare inte kunde trivas.

KLIMAT | European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) skriver att det hittills i år har förekommit 715 lokala fall av West Nile-virus (WNV) i 15 länder i Europa och fram till den 4 september har 51 personer i Europa dött av dessa sjukdomar. Förekomsten i år av WNF är fler än under samma period förra året och Europas 10-årsgenomsnitt, rapporterar Nature.

– Detta har blivit det nya normala, säger Céline Gossner, specialist på nya och vektorburna sjukdomar vid ECDC i Stockholm, till Nature:

– Antalet fall av WNV kommer sannolikt att öka under hela september och oktober, tillägger hon.

Nya platser kan bli hotspots för överföring av infektioner som inte tidigare har funnits där. Forskare säger att människor som bor i områden, eller åker till områden där utbrott har rapporterats bör därför undvika myggbett.

Dödlig feber

Cirka 20 procent av WNV-infektionerna resulterar i West Nile-feber, vilket orsakar feber, huvudvärk, kräkningar och trötthet. I mindre än 1 procent av fallen orsakar sjukdomen neurologiska komplikationer, som kan innefatta en livshotande svullnad av hjärnan. Äldre människor och de med nedsatt immunförsvar är sårbara för mer allvarliga komplikationer. I Europa är de flesta av de rapporterade fallen hos personer över 65 år.

Den sydliga husmyggan, Culex pipiens, som överför WNV från infekterade fåglar till människor och andra djur – särskilt hästar – har funnits i Europa sedan 1950-talet. Men klimatförändringarna har lett till förlängda överföringsperioder vilket har inneburit att fler regioner kan få utbrott, där det tidigare inte har rapporterat WNV-infektioner. När ett virus sprids i samhällen som inte har någon tidigare immunitet, då kan det bli stora utbrott.

Klimatförändringarna drabbar Europa

Varmare väder har också gjort att den asiatiska tigermyggan Aedes albopictus , som överför de ”tropiska” sjukdomarna dengue och chikungunya, har kunnat utöka sitt utbredningsområde. Arten har nu etablerat sig i 13 europeiska länder och har introducerats till 7 andra. Båda sjukdomarna sprider sig som ett resultat av varmare väder: i somras rapporterade Italien och Frankrike 22 lokalt överförda fall av dengue, och ett lokalt överfört fall av chikungunya har upptäckts i Frankrike.

– När antalet varma och våta dagar ökar, sprids myggor – som frodas under dessa förhållanden – till högre breddgrader och även högre höjder, säger Rachel Lowe, klimat- och hälsoforskare vid Barcelona Supercomputing Center i Spanien, till Nature.

Ökningen av dengue-fall i Europa är delvis en bieffekt av rekordstora utbrott i andra delar av världen. Syd- och Centralamerika kämpar för närvarande mot sin värsta dengue-säsong någonsin, antalet fall i år är redan 228 procent högre än de var vid samma tidpunkt förra året.

Även i Sverige

Sjukdomar som WNV, dengue och nya fästingburna virus är på väg eller har redan har fått fäste i Sverige. I region Skåne fanns förra året 13 personer som hade blivit smittat med dengue utomlands, de flesta i Thailand. Viruset sprids med myggor och finns i många länder i Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika. Sjukdomen kan bli allvarlig och kräva behandling med intensivvård på sjukhus. Mot dengue feber finns det nu nya vaccin. Det har inte förekommit inhemska fall av dessa sjukdomar. Ändå utgör dessa nya sjukdomar redan en utmaning för hälsosystemet. I region Skåne har man förberett för att börja screena alla blodgivare för WNF även om inga fall av WNV har rapporterats från Sverige under 2023. I dagsläget finns inget vaccin mot WNV och ingen specifik behandling. Nilfebersmygga, Culex modestus, en mygga som också kan sprida West Nile-feber – har spridit sig snabbt i Europa de senaste åren. 2016 påträffades den i Skåne och 2022 i Halland, men inga virussmittade myggor har funnits.

Bli inte biten

Med myggburna sjukdomar på uppgång i områden där de tidigare varit ovanliga, menar forskare att människor bör undvika att bli biten. I länder där sjukdomarna redan är etablerade bör man använda myggmedel, bära långärmad tröja och långbyxor i ljusa färger, hålla fönster täckta med myggnät. Sov under impregnerat myggnät i rum med en fläkt eller luftkonditionering, eftersom det i viss mån håller myggen borta.

Rika länder måste förbereda sig på fler fall. Europa trodde sig länge vara säker, att dessa tropiska sjukdomar inte fanns här, men det stämmer inte längre.

– Det finns alltid risk för uppkomsten av en ny vektorburen sjukdom, säger Céline Gossner till Nature:

– Vi måste vara förberedda.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.