En ny global undersökning avslöjar att en överväldigande majoritet av befolkningen önskar att deras regeringar skärper sina åtgärder mot klimatförändringarna. Enligt rapporten vill fyra av fem personer se ett stärkt engagemang i kampen mot den globala uppvärmningen.
KLIMAT | Ett av de mest framträdande resultaten var att 80 procent av de tillfrågade uttryckte en önskan om att deras regeringar ska intensifiera sina ansträngningar för att bekämpa klimatförändringarna. Intressant nog var det framförallt de fattigare länderna som uppvisade högst stöd för ökade åtgärder, med 89 procent för, medan även de rikare G20-länderna visade starkt stöd på 76 procent.
– Människor över hela världen är oroade över klimatförändringarna. De vill verkligen att länderna stärker sina åtaganden för att motverka förändringarna, , säger Achim Steiner i en intervju med TT.
– Det visar att människor förstår hur farligt det är och hur lite tid vi har kvar att agera.
Den omfattande undersökningen genomfördes av FN:s utvecklingsprogram, UNDP , tillsammans med Oxford University och GeoPoll. Den inkluderade 75 000 deltagare från 77 länder, vilket representerar 87 procent av världens befolkning. Metoden använde sig av randomiserade telefonsamtal där deltagarna fick svara på 15 frågor rörande klimatförändringar.
Världens största utsläppsländer, Kina och USA, såg också en majoritet bland de tillfrågade som stödde ökade klimatåtgärder, med 73 respektive 66 procent.
– När världens ledare beslutar om nästa omgång av löften under Parisavtalet till 2025, är dessa resultat obestridliga bevis på att människor överallt stöder djärva klimatåtgärder, säger Cassie Flynn, UNDP:s globala klimatchef, i ett pressmeddelande.
Undersökningen belyste även en växande oron för klimatförändringarna. Över hälften av de tillfrågade, 53 procent, uppgav att de var mer oroliga nu jämfört med föregående år, och 56 procent angav att de tänker på klimatförändringarna minst en gång i veckan. Oron är särskilt påtaglig i Fiji, Afghanistan och Turkiet där en stor majoritet rapporterade ökad klimatångest jämfört med föregående år.
Resultaten från undersökningen är ett tydligt tecken på att klimatfrågan inte bara är en miljömässig eller politisk fråga, utan också djupt rotad i människors dagliga liv och beslut.
– Det finns de som säger att klimatförändringarna är fiktion. Science fiction. Jag vet inte hur de håller fast vid det. Varje dag ser vi på tv vad som händer, men man kan tyvärr inte alltid övertyga alla, säger Achim Steiner till TT.
– Men det viktigaste är att så många är oroade över klimatförändringarna och förväntar sig att länder gör något åt det.