Prenumerera

Logga in

Nyheter

Minskad köttproduktion i rika länder kan ge stora klimatvinster

kor bland träd

En ny studie visar att små minskningar i köttproduktion i höginkomstländer kan minska koldioxidutsläpp motsvarande tre års globala fossila bränsleutsläpp. Genom att låta tidigare betesmarker återgå till skogar kan stora mängder koldioxid bindas och klimatpåverkan minskas betydligt.

KLIMAT | Forskare vid New York University har analyserat hur en begränsad minskning av köttproduktionen, främst i rikare nationer, skulle kunna bidra till att motverka klimatförändringar. Studien, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), konstaterar att en minskning med endast 13 procent av nötköttsproduktionen i höginkomstländer kan frigöra betesmark för återväxt av skogar. Återväxten skulle i sin tur kunna binda 125 miljarder ton koldioxid, en mängd som överstiger de globala fossila bränsleutsläppen under de senaste tre åren.

– Vi kan uppnå enorma klimatfördelar med blygsamma förändringar av den totala globala nötköttsproduktionen, säger Matthew N. Hayek, huvudförfattare till studien och biträdande professor vid New York University.

Forskarna identifierar betesmarker i områden som tidigare varit skogar som särskilt lovande för återväxt. Genom att minska boskapens närvaro på dessa marker skulle ekosystem kunna återgå till sitt naturliga skogstillstånd, vilket leder till effektiv kolbindning i både träd och jord. Regionen med störst potential inkluderar höginkomstländer med betesmarker som ger lågt utbyte av gräs per hektar.

Studien pekar också på att låginkomstländer, exempelvis i Afrika söder om Sahara och Sydamerika, kan förbättra sin boskapseffektivitet för att kompensera för produktionsförluster i rikare regioner.  

Forskarna lyfter fram att om boskap tas bort från alla områden som kan stödja skogsåterväxt globalt, skulle ytterligare 445 gigaton koldioxid kunna bindas fram till år 2100. Detta motsvarar mer än ett decennium av nuvarande globala utsläpp.

De poängterar också att restaurering av ekosystem inte kan ersätta arbetet med att minska utsläppen av fossila bränslen men kan vara en viktig kompletterande åtgärd. De föreslår att beslutsfattare prioriterar områden där skogsåterhämtning kan ge störst effekt genom incitament för markskydd och bevarandestrategier.

– Denna långsiktiga återväxt skulle gynna klimatet i decennier framöver, säger Hayek, och betonar vikten av att börja med insatser inom de kommande två decennierna för att möta internationella klimatmål.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.