Nyheter

Oljeländer kan vara medskyldiga till krigsförbrytelser mot Palestina

stridsvagn med rök

En omfattande undersökning belyser hur olje- och bränsletransporter från flera länder kan ha underlättat Israels militära kampanjer i Gaza – experter varnar för att detta kan utgöra medverkan i krigsbrott.

ISRAEL | Flera länder som exporterar olja och bränsle till Israel kan, enligt en ny undersökning, vara medskyldiga till krigsbrott mot det palestinska folket. En detaljerad analys, utförd av den ideella organisationen Oil Change International, har avslöjat att Israel, som är starkt beroende av importerad olja för att driva sin militär, har mottagit bränsle från en rad länder, även efter att Internationella domstolen (ICJ) utfärdat en dom som varnar för folkmordshandlingar i Gaza, rapporterar The Guardian.

Undersökningen avslöjar att minst fyra tankfartyg med amerikanskt jetbränsle, främst avsett för militära flygplan, har skeppats till Israel sedan oktober, då landet intensifierade sina luftbombningar av Gaza. Tre av dessa sändningar avgick från Texas efter den viktiga domen från ICJ den 26 januari, som beordrade Israel att förhindra folkmordshandlingar i Gaza. Domen påminner om deras ”gemensamma intresse av att säkerställa förebyggande, undertryckande och bestraffning av folkmord” enligt folkmordskonventionen.

Begränsat antal länder har levererat olja

Enligt forskningen har nästan 80 procent av det flygbränsle, diesel och andra raffinerade petroleumprodukter som levererats till Israel under de senaste nio månaderna skeppats efter ICJ:s dom i januari. Data har samlats in från fraktloggar, satellitbilder och annan branschdata med öppen källkod, som spårade totalt 65 olje- och bränsletransporter till Israel mellan 21 oktober förra året och 12 juli i år. Resultaten tyder på att ett begränsat antal länder, Azerbajdzjan, Kazakstan, Gabon, Nigeria, Brasilien, Kongo-Kinshasa och Italien, har levererat 4,1 miljoner ton råolja till Israel.

– Efter ICJ:s dom den 26 januari kan stater inte hävda att de inte visste vad de riskerade att delta i, varnar Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för det ockuperade palestinska territoriet.

Albanese understryker att enligt internationell lag har stater inte bara en skyldighet att undvika deltagande i folkmord, utan även att aktivt förhindra sådana handlingar och säkerställa efterlevnaden av Genèvekonventionerna.

De forskare som genomförde undersökningen identifierade att ungefär två tredjedelar av den råolja som Israel importerat under denna period kom från investerarägda och privata oljebolag. Denna olja har sedan raffinerats i Israel för både inhemsk och militär användning, inklusive för stridsflygplan, stridsvagnar och bulldozrar som använts för att riva palestinska hem och olivlundar på den ockuperade Västbanken, i syfte att ge plats åt olagliga israeliska bosättningar.

Våg av internationella reaktioner

De nya rönen har lett till en våg av internationella reaktioner. FN och andra folkrättsexperter har nu krävt ett globalt energiembargo mot Israel för att förhindra ytterligare kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot det palestinska folket. De uppmanar även till en utredning av all olja och bränsle som levererats till Israel och som eventuellt använts för att stödja påstådda folkmord och andra allvarliga internationella brott.

– Det finns allvarliga skäl att tro att transporterna av amerikanskt flygbränsle utgör ett brott mot folkmordskonventionen genom att inte förhindra och avfärda ICJ:s dom i januari och provisoriska åtgärder, säger Albanese, och tillägger att även andra länder som levererar olja och bränsle till Israel måste genomgå ytterligare utredningar.

Israel har i hög grad förlitat sig på sin militär för att försvara sina gränser och bekämpa vad de anser vara terroristattacker, främst från Hamas. Israeliska myndigheter har fördömt anklagelserna om folkmord som ”falska, upprörande och moraliskt motbjudande”, och hävdar att deras militära åtgärder enbart riktar sig mot Hamas och andra terroristgrupper, skriver Al Jazeera.

Samtidigt har USA, Israels största leverantör av bränsle och vapen, stått fast vid sin policy, trots ICJ:s beslut. I början av augusti levererade ett tankfartyg uppskattningsvis 300 000 fat amerikanskt flygbränsle till Israel, efter att ha stött på motstånd och protester i Spanien och Gibraltar. Dessa leveranser har föranlett mer än 50 grupper att skriva till den grekiska regeringen, och kräva en utredning om krigsförbrytelser efter att satellitbilder visade fartyget i grekiskt vatten.

Bryter mot internationell lag

Förra veckan gav USA 3,5 miljarder dollar till Israel i bistånd för att spendera på USA-tillverkade vapen och militär utrustning, trots att FN:s människorättsexperter och andra oberoende utredningar har rapporterat att israeliska styrkor bryter mot internationell lag i Gaza och den ockuperade Västbanken, enligt Al Jazeera. Dagen efter godkände USA ytterligare 20 miljarder dollar i vapenförsäljning, inklusive 50 stridsflygplan, tankammunition och taktiska fordon.

Företag som levererar bränsle till Israel kan också riskera rättsliga åtgärder. FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter betonar att företag har en skyldighet att respektera mänskliga rättigheter och följa internationell humanitär rätt.

– Företag som levererar flygbränsle och olja till Israel kan ge materiellt stöd till militären, medvetna om dess förutsebara skadliga effekter, och riskerar därför medverkan till krigsförbrytelser, folkmord och andra brott enligt internationell rätt, säger Dr Irene Pietropaoli, forskare i affärs- och mänskliga rättigheter vid British Institute of International and Comparative Law, till Somo, Centrum för forskning om multinationella företag.

En analys utförd av Oil Change International visar att endast sex stora internationella fossilbränsleföretag – BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Shell och TotalEnergies – kan kopplas till 35 procent av den råolja som levererats till Israel sedan oktober. Dessa företag har direkta andelar i de oljefält som försörjer Israel eller är delägare i produktionsanläggningar i regionen.

– Med tanke på de väldokumenterade pågående krigsförbrytelserna och varningarna för ett folkmord, har dessa oljebolag ansvaret att identifiera och förhindra varje bidrag till kränkningar av den israeliska armén, säger Lydia de Leeuw, forskare och medförfattare till rapporten Fueling the Flames in Gaza från den holländska ideella organisationen Somo.

Shell och Total avböjde att kommentera anklagelserna. BP och Exxon svarade inte. Chevron meddelar ett de ”arbetar i enlighet med alla tillämpliga lagar”, medan Eni har avvisat anklagelserna som ”mycket allvarliga och ogrundade.” Eni tillade att deras oljeleveranser främst syftar till att upprätthålla sociala, ekonomiska och industriella system i de länder där de verkar, och inte är direkt kopplade till militära handlingar.

Kräver omedelbara åtgärder

Med den internationella uppmärksamheten riktad mot Israels agerande i Gaza och Västbanken, ökar pressen på de länder och företag som fortsätter att leverera bränsle och vapen till den israeliska militären. FN-experter, internationella jurister och människorättsorganisationer kräver nu omedelbara åtgärder för att stoppa flödet av resurser som kan användas för att begå ytterligare krigsförbrytelser och folkmord.

– Jag har rekommenderat att vapen och olja till Israel avbryts tills den nuvarande attacken i Gaza upphör. Som alla sanktioner kan detta kosta en kostnad, men det är den avskräckande funktionen som sanktionerna också ska tjäna, säger Francesca Albanese. Samtidigt fortsätter debatten om hur stater och företag kan hållas ansvariga för sina handlingar, och om internationell lag kommer att spela en tillräckligt stark roll för att stoppa våldet i regionen.

Historiskt sett har energiembargon använts som ett effektivt verktyg för att sätta press på stater som begår allvarliga brott mot internationell rätt, som i fallet med apartheidregimen i Sydafrika.

– Genom att besluta att fortsätta leverera bränsle till Israel trots ICJ:s beslut att Israels ockupation av Gaza är olaglig och att Israels agerande kan ha brutit mot folkmordskonventionen, visar stora oljebolag än en gång att de värderar vinster över mänskliga rättigheter och ett säkert klimat. Varje dag som Chevron, BP, Exxon, Shell, Eni och TotalEnergies tillhandahåller bränsle till Israel utsätter dessa företag sig för potentiella rättsliga åtgärder för sin medverkan till folkmordshandlingar mot civila i Gaza, varnar David Tong, branschkampanjchef på Oil Change International i ett pressmeddelande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.