Nyheter

Svalt klimat lockar besökare från södra Europa till norr

Två turister sitter på en kaj

Med extrema temperaturer i södra Europa har Danmark seglat upp som ett allt mer attraktivt resmål för turister som söker svalare sommarväder. En ny rapport visar en dramatisk ökning av besökare från länder som Italien, Spanien och Frankrike, som väljer bort den stekande hettan till förmån för Danmarks behagligare klimat.

KLIMAT | Med temperaturer som stiger till extrema nivåer i södra Europa har ett ökande antal turister börjat söka sig norrut till svalare klimat. Danmark, som traditionellt varit ett resmål för nordamerikaner och norra européer, har på senare tid blivit särskilt populärt bland besökare från länder som Italien, Frankrike och Spanien, rapporterar Euronews.

Enligt en rapport från DMI, Danmarks meteorologiska institut, var den genomsnittliga temperaturen i landet under juli månad 2024 behagliga 16,2°C. Samtidigt kämpade Italien och andra delar av södra Europa med ständiga värmeböljor, där temperaturer på över 40°C inte var ovanliga.

I Köpenhamn har man märkt en markant ökning av sydeuropeiska turister. På stadens gator och i dess kända turistområden som Nyhavn hörs nu allt oftare språk som franska, spanska och italienska.

– Vi ser definitivt en stor ökning av sydeuropeisk turism. Det är Frankrike, det är Grekland, det är Spanien och Italien, säger Karim Nielsen, VD för Kolpin Hotels, till Euronews. Han förklarar att antalet gäster från dessa länder har ökat betydligt, särskilt de senaste två åren.

Trenden är inte bara begränsad till Köpenhamn. Även på landsbygden märks ett ökat intresse från sydeuropéer. Filip Rasmussen, ägare till Jungshoved Præstegaard i Præstø, beskriver en dramatisk ökning av sydeuropeiska gäster som söker svalare temperaturer.

– Trenden med att sydeuropeiska gäster kommer till Danmark började för cirka tre år sedan. Förra året såg vi det verkligen. Och i år skulle jag använda ordet extremt hög, säger han och tillägger att många av hans gäster flyr undan värmeböljorna i sina hemländer, säger Filip Rasmussen.

Denna trend bekräftas också av Visit Sydsjælland & Møn, den officiella turistorganisationen för Sydsjälland och Møn, som ser den nya tillströmningen som en möjlighet att visa upp Danmarks natur och kultur för nya besökare.

Trots den ökade populariteten bland sydeuropéer menar Wonderful Copenhagen, den officiella turistorganisationen för Danmarks huvudstadsregion, att Köpenhamns ökande popularitet inte enbart kan tillskrivas klimatet. De framhåller stadens rika kultur- och kulinariska scen som avgörande faktorer för den rekordhöga turismen.



Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.