I en samordnad handling har Norge, Irland, och Spanien officiellt meddelat att de kommer att erkänna Palestina som en suverän stat från och med den 28 maj, ett drag som välkomnas av både Hamas och den Palestinska myndigheten men som mött skarp kritik från Israel.
PALESTINA | På onsdagen tillkännagav Norge sitt formella erkännande av Palestina, snart följt av Irland och Spanien. Erkännandet är tänkt att stödja fred och samexistens i regionen och ska inte ses som ett ställningstagande mot Israel eller ett stöd för Hamas, rapporterar BBC.
Norges premiärminister Jonas Gahr Støre underströk att erkännandet syftar till att stödja ”moderata krafter” i en ”utdragen och grym konflikt”. Han hoppas att det ska ge förnyad fart i fredssamtalen.
– Palestina har en grundläggande rättighet till en självständig stat. Det kan inte bli fred i Mellanöstern utan den. Den territoriella avgränsningen bör baseras på gränserna före 1967, säger Jonas Gahr Støre under en presskonferens.
”Skapa en fredlig framtid”
Även Irlands utrikesminister Micheál Martin och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez betonade att deras länder stöder ”lika rätt till säkerhet, värdighet och självbestämmande” för både palestinier och israeler.
Irlands Taoiseach, premiärminister, Simon Harris sade att ”Hamas inte är det palestinska folket”:
– Dagens beslut att erkänna Palestina är taget för att bidra till att skapa en fredlig framtid.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uttrycker sig liknande:
– Det är inte till förmån för Hamas, vilket är något som har sagts. Detta erkännande är inte emot någon, det är för fred och samexistens.
Tillrättavisningssamtal.
Israel har dock reagerat starkt på besluten. Premiärminister Benjamin Netanyahu beskrev dem som en ”belöning för terrorism” och varnade för att de inte skulle främja fred. Han fördömde specifikt de tre ländernas ageranden och beordrade ett tillbakakallande av Israels ambassadörer för samråd, samtidigt som ambassadörerna från de berörda länderna i Israel kallas till tillrättavisningssamtal.
Också Israels utrikesminister Israel Katz är mycket starkt kritisk till erkännandet.
– Israel kommer inte att gå igenom detta i tysthet – det kommer att få andra allvarliga konsekvenser, sade Katz.
Erkänd av majoriteten
Staten Palestina är redan erkänd av majoriteten av världens länder. Tidigt i månaden röstade 143 av FN:s 193 medlemsländer för att Palestina ska bli medlem i FN, vilket är en rättighet som endast erkända stater har.
Innan Norge, Irland, och Spaniens tillkännagivandena hade bara nio europeiska länder erkänt Palestina som en stat, varav de flesta gjorde detta 1988 under tiden de var en del av Sovjetblocket.
Sverige erkände Palestina som stat den 30 oktober 2014. Detta gjorde Sverige till det första västeuropeiska landet att officiellt erkänna Palestina som en stat. De flesta andra europeiska nationer, tillsammans med USA, håller fast vid att ett erkännande bör vara en del av en bredare, långsiktig lösning på konflikten genom en tvåstatsmodell.