Startsida - Nyheter

Debatt

Det är en förintelse av det palestinska folket som pågår

barn i flyktingläger

DEBATT | Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation på 5,5 miljonermedlemmar. De tretton olika geografiska stiften har alla varsin biskop och stiftens målär att främja och ha tillsyn över församlingslivet i stiften. Svenska kyrkan är också enav världens största evangeliskt-lutherska kyrkor.

I Sverige har Svenska kyrkan ett uppdrag att finnas vid människors sida genom livetsalla skeenden, glädje, sorg och vardag, men vi är också en del av världenspågående processer. Hur förhåller sig Svenska kyrkan till klimatet och världsläget?

Dessa diskussioner har blivit mer och mer aktuella i och med ett klimat som inte mårbra och ett världsläge med flera pågående krig. Ett av dem är kriget och denlångtgående konflikten mellan Israel och Palestina.

Kriget i Palestina berör Svenska kyrkan och dess medlemmar, och är en konflikt medett djupgående religiöst perspektiv. För det judiska folket handlar det om Guds löfte i Första Moseboken till Abraham, att Gud ger landet till det judiska folket för alltid.

Här har Svenska kyrkan en teologisk förståelse som biskoparna mer borde lyfta framoch ge ljus över. Konflikten mellan Israel och det palestinska folket började långtinnan den 7 oktober förra året. Lidandet mellan dessa båda folk har varit oerhört svåroch tusentals människor har offrats.

Förra veckan uttalade sig Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg i riksdagen om situationen i Gaza och kallade det lidande som det palestinska folket nu mer än någonsin lever under, som folkmord. Det var ett mycket efterlängtat uttalande för många människor, och ett första steg för hur Svenska kyrkan ska förhålla sig till det stora mänskliga lidandet som pågår nu. Uttalandet har inte förvånande mött kritik,
och det är just därför det är så viktigt. Det är en förintelse av det palestinska folket som pågår nu, även fast den israeliska armén döljer det under budskapet att Hamas och dess uppbyggnad är det primära målet.

Genom historien har Israel alltid varit i beroende av den amerikanska administrationen, för stöd och legitimitet för kriget mot Gaza och en israelisk stat med Jerusalem som huvudstad. Världens alla krafter behöver nu läggas på fredsarbete och inte fortsatt krig och bedrövelse i Gaza, Västbanken och Libanon.

Svenska kyrkan är med sina många medlemmar en viktig röst för fred. Våra 14 biskopar har möjlighet att tala och förkunna fred, och det har biskop Andreas Holmberg visat.


***
Nathalie Olivefalk

Präst och kaplan i Svenska kyrkan Gävle

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.