Startsida - Nyheter

Nyheter

Dubblade fiskekvoter för strömming väcker kritik

fiskebåt med strömming

Beslutet att fördubbla fiskekvoterna för sill och strömming i centrala Östersjön nästa år väcker stark kritik från bland andra Världsnaturfonden WWF. Organisationen varnar för att beslutet kan skada både ekosystem och biologisk mångfald.

FISKE | Under ett möte i EU:s ministerråd på tisdagen fastställdes kvoterna för strömmingsfisket i centrala Östersjön till en fördubbling inför nästa år. Beslutet kritiseras nu skarpt av Världsnaturfonden WWF, som menar att det riskerar att få allvarliga konsekvenser för Östersjöns redan utsatta ekosystem. Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF, uttryckte sin oro och besvikelse över Sveriges hantering av förhandlingarna:

– Det här är ett misslyckande från Sveriges sida. Vi hade hoppats att regeringen kämpat hårdare för de kustlevande strömmingsfiskarna i Sverige, och därmed hålla kvoterna nere. Sverige borde haft en starkare ryggrad i förhandlingarna, säger Näslund.

Enligt Näslund har flera forskare pekat på behovet av en kraftig minskning av fisket för att skydda bestånden. Hon kallar beslutet att dubbla kvoterna för ”orimligt” och varnar för att det kan leda till en liknande situation som den för Östersjöns torsk, vars bestånd har minskat drastiskt på grund av överfiske.

WWF menar att det största hotet mot strömmingen i Östersjön är det storskaliga fisket och bristande kontroll till havs. Organisationen hänvisar till en rapport från Internationella Havsforskningsrådet (ICES) som visar att det skulle krävas ett minskat fiske i minst 10-15 år för att bestånden ska kunna återhämta sig. Dessutom framhåller kustfiskare att det är brist på stora strömmingar, vilket försämrar fiskens förökningsförmåga.

Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, menar att det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och även får stora konsekvenser för andra arter, för kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är.

– När det inte går att genomdriva nödvändig politik i ministerrådet för att rädda fiskbestånden är det avgörande att göra allt som går på eget håll för att vända utvecklingen. Nu behöver regeringen, utöver att fortsätta driva på för lägre fiskekvoter, också akut leverera på förslagen i havsmiljöpropositionen, säger hon i ett presmeddelande.

Strömmingen spelar en avgörande roll i Östersjöns ekosystem som en viktig rovfisk och föda för större fiskar och rovdjur. Beslutet att höja kvoterna anses av WWF inte bara vara oansvarigt mot strömmingsbestånden, utan också mot skarpsillsfisket, eftersom strömming och skarpsill ofta fångas tillsammans.

Strömmingsfiske


Strömmingen har en väldigt central roll för ekosystemet i Östersjön, eftersom den fungerar som en så kallad reglerare och en viktig rovfisk på exempelvis spigg. Strömming och skarpsill är också mat till större fiskar och andra rovdjur. Under senaste åren har strömmingsbestånden blivit allt lägre. Det beror till stor del på fortsatt storskaligt fiske, svag kontroll till havs och felrapportering av fångster. Enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) så skulle det behövas ett minskat fiske i minst 10-15 år för att bestånden ska kunna återhämta sig

För att strömmingsbestånden ska återhämtas menar WWF att kvoterna måste sättas på en lägre nivå jämfört med kommissionens förslag och de återstående fiskemöjligheterna bör under inga omständigheter överskrida det tak som kommissionen föreslår. Detta gäller även för skarpsillen. Dessutom bör den omdiskuterade trålgränsen i svenska vatten flyttas ut.

Den absolut största delen av strömmingen som i dag fiskas i Östersjön används till fiskmjöl för foder för uppfödning av exempelvis kyckling och minkar. Enligt WWFs “Living Planet Report 2024” har populationerna för vilda ryggradsdjur, inkluderat fiskar, i världen minskar med i snitt 73 procent sedan 1970, och det globala livsmedelssystemet har en stor skuld till detta. Kommersiella fiskarter har minskat drastiskt i alla hav och många bestånd är alltför hårt fiskade. Redan 2017 var 34 procent av världens fiskebestånd överfiskade i förhållande till vad som var hållbart.

Strömming fiskad i egentliga Östersjön och i Bottniska viken har sedan 2023 rött ljus i WWFs fiskguide. Det innebär att WWF avråder från att köpa och äta strömming och sill från de här havsområdena.

Skarpsillen i Östersjön har gult ljus i WWFs Fiskguide. Förökningen av skarpsill har varit oroväckande låg under de senaste åren vilket är en tydlig varningssignal. Nivåerna är så pass låga att den omtalade ”5-procentsregeln” borde beaktas när kvoterna sätts för 2025.

I det pelagiska trålfisket krävs inte en tydlig separation av strömming och skarpsill i landningen så därför är det svårt att bedöma om det fiskats skarpsill eller strömming enligt kvotbesluten.

ICES
Living Planet Report 2024

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.