Prenumerera

Logga in

Nyheter

Nedskärningar hotar samiska språk 

barn

Regeringens minskade anslag till den samnordiska språkorganisationen Sámi Giellagáldu kan få allvarliga konsekvenser för bevarandet av samiska språk. Sametingens ordföranden i Sverige, Norge och Finland uttrycker stark oro och uppmanar till omedelbara åtgärder.

SÁPMI | Regeringen har i sin senaste budget beslutat att minska anslagen till Sámi Giellagáldu, ett samnordiskt språkorgan som verkar för att bevara, skydda och utveckla de samiska språken i Norge, Sverige och Finland. Organisationen ansvarar bland annat för samisk språkforskning och standardisering av språken inom hela Sápmi.

– Genom att skära ner i budgeten signalerar den svenska regeringen att samiska språk inte har något värde, säger Per-Eric Kuoljok, ordförande för Sámi Giellagáldu, i ett pressmeddelande. Han varnar för att de minskade anslagen riskerar att leda till uppsägning av elva fast anställda och ett stopp för allt framtida arbete med att utveckla och bevara språken.

Sametingen i Sverige, Norge och Finland har reagerat skarpt på nedskärningarna och framfört ett gemensamt uttalande till sina respektive regeringar:

– Medel som tidigare har varit öronmärkta för att stödja språknormering har tagits bort och därmed äventyras grunden för allt språkarbete och för gemensamma nordiska språkinsatser, skriver Håkan Jonsson, Silje Karine Muotka och Pirita Näkkäläjärvi, ledarna för sametingen.

Sametingen betonar att det pågående FN:s decennium för urfolksspråk 2022–2032 erbjuder en viktig möjlighet att stärka de samiska språken. De menar dock att detta kräver stöd från myndigheterna och uppmanar till snabba åtgärder för att säkerställa språkens framtid.

– Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att bevara anslagen till Sámi Giellagáldu och säkerställa de samiska språkens framtid, avslutar de tre sametingsledarna sitt uttalande.

Samiska språk

Samiska språk är en grupp av flera olika språk som talas av det samiska folket i norra Europa, främst i Sápmi, ett område som sträcker sig över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. De samiska språken hör till den uraliska språkfamiljen och har olika dialekter och språkvarianter. Det finns nio huvudsakliga samiska språk: nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska, enaresamiska, skoltsamiska, umesamiska, pitesamiska, tersamiska och kildinsamiska. Nordsamiska är det största av dessa och talas av cirka 20 000 personer, medan vissa andra språk har så få som ett par dussin talare kvar.

Språkens historiska och kulturella betydelse är central för den samiska identiteten och kulturen. Många av de samiska språken är dock hotade på grund av historisk diskriminering, tvångsassimilering och minskande antal talare. UNESCO klassificerar flera av de samiska språken som allvarligt hotade. Detta har lett till ett stort fokus på bevarandeinsatser, bland annat genom utbildning och användning av språken i offentlig förvaltning och medier.

Flera organisationer, inklusive Sámi Giellagáldu, arbetar aktivt för att standardisera och utveckla de samiska språken. Arbetet omfattar bland annat att skapa och utveckla ordböcker, terminologi och att främja användningen av samiska språk inom olika samhällssektorer.

Sametinget
UNESCO


Sámi Giellagáldu

Sámi Giellagáldu är en samnordisk organisation som arbetar för att bevara och utveckla de samiska språken i de nordiska länderna – Sverige, Norge och Finland. Organisationen bildades som en samordningsinsats mellan de tre länderna för att skydda och främja samisk språkforskning och standardisering av de olika samiska språken. Verksamheten omfattar bland annat att utveckla ordlistor, terminologi och standarder för samiska språk och dialekter, vilket är viktigt för att säkerställa språkens fortlevnad och användning i olika sammanhang, från utbildning till kultur och myndighetskontakter.

Sámi Giellagáldu fungerar som ett professionellt organ för språkfrågor och är därmed centralt för att stödja det samiska folkets kulturella och språkliga rättigheter. De samiska språken anses enligt UNESCO vara hotade, vilket gör organisationens arbete avgörande för att motverka språkdöd.

Organisationens betydelse har blivit särskilt tydlig i ljuset av nedskärningar som hotar finansieringen av dess verksamhet. Den svenska regeringen har tidigare avsatt tillfälliga medel för att stödja Sámi Giellagáldu, men en långsiktig lösning på finansieringen krävs för att garantera det fortsatta arbetet.

Sametinget
UNESCO
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.