Prenumerera

Logga in

Nyheter

På väg mot 3,1 grader – ”Klimatkrisen är här”

månniskor ser på brand

FN:s miljöprogram presenterade igår torsdag en ny rapport där de varnar för att årliga utsläpp av växthusgaser är på en rekordhög nivå. Rapporten pekar på att akuta åtgärder är nödvändiga för att förhindra katastrofala temperaturökningar och de allvarligaste effekterna av klimatförändringarna.

KLIMAT | En ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP,  Emissions gap report 2024, slår larm om att klimatkrisen nu är en verklighet och att vi närmar oss en kritisk brytpunkt. Utsläppen av växthusgaser är på en historisk toppnivå, och om världen inte agerar omedelbart, riskerar vi att passera målet om 1,5 grader och uppleva katastrofala konsekvenser.

– Klimatkrisen är här, säger verkställande direktör Inger Andersen i ett uttalande:

– Vi behöver global mobilisering i en skala och takt som aldrig tidigare skådats, med start redan nu, innan nästa omgång av klimatlöften.

Inger Andersen betonade att om detta inte sker kommer målet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader Celsius, som fastställts i Parisavtalet, ”snart att vara död, och [målet] under två grader Celsius kommer att ta sin plats på intensivvårdsavdelningen”.

Rapporten släpptes vid den globala konferensen om biologisk mångfald, COP16, som äger rum i Cali, Colombia. Den lyfter fram klyftan mellan nuvarande utsläppsnivåer och de mål som länderna satt upp för att hålla temperaturökningarna under 2 grader, med en strävan mot 1,5 grader. För att undvika att överskrida 1,5-gradersmålet måste världens nationer kollektivt minska sina utsläpp med 42 procent till 2030 och 57 procent till 2035, enligt rapporten. Om inte, riskerar världen att uppleva en temperaturhöjning på 3,1 grader Celsius, vilket skulle leda till katastrofala konsekvenser.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte sin oro över den ökande klyftan mellan ländernas löften och de faktiska utsläppen. 

– Vi vacklar på en planetarisk slak lina. Antingen överbryggar ledare utsläppsklyftan, eller så kastar vi oss huvudstupa in i klimatkatastrofen – med de fattigaste och mest utsatta som lider mest, säger han i ett uttalande.

Rapporten pekar på att det finns en stor potential att minska de globala utsläppen av koldioxid med upp till 31 gigaton till år 2030, vilket motsvarar ungefär 52 procent av de utsläpp som rapporterades 2023. Till år 2035 kan minskningen nå upp till 41 gigaton, vilket bidrar till att hålla temperaturen under 1,5 gradersmålet. Enligt rapporten kan en utökad användning av solceller och vindenergi stå för 27 procent av de totala utsläppsminskningarna till 2030 och 38 procent till 2035. Skogsvård har också potential att stå för cirka 20 procent av minskningarna under dessa år.

Andra viktiga åtgärder för att minska utsläppen innefattar förbättrad energieffektivitet, elektrifiering av flera sektorer och en övergång från fossila bränslen inom byggnader, transporter och industrier. Men för att förverkliga dessa mål krävs ett omfattande internationellt samarbete och ett helhetsinriktat arbete från regeringar, med fokus på att maximera både socioekonomiska och miljömässiga vinster samtidigt som potentiella kompromisser minimeras.

Trots det allvarliga läget betonar Guterres att det finns hopp. 

– Dagens rapport visar att överkomliga, befintliga tekniker kan uppnå de utsläppsminskningar vi behöver till 2030 och 2035 för att klara 1,5-graders gränsen, men bara med en ökning av ambitioner och stöd, säger han. 

Emissions Gap Report

Emissions Gap Report är en årlig rapport som publiceras av FN:s miljöprogram, UNEP (United Nations Environment Programme). Rapportens syfte är att analysera skillnaden mellan de nuvarande globala utsläppen av växthusgaser och de nivåer som är nödvändiga för att nå målen i Parisavtalet, som innebär att hålla den globala uppvärmningen under 1,5°C eller 2°C jämfört med förindustriella nivåer. Denna skillnad kallas för ”emissions gap” eller utsläppsgapet.

Huvudsyftet med rapporten
Rapportens primära uppgift är att bedöma de nationella åtaganden som länder har gjort för att minska sina utsläpp, de så kallade Nationally Determined Contributions (NDCs). Genom att granska dessa nationella planer ger rapporten en bild av hur väl världen är positionerad för att nå Parisavtalets mål och vad som krävs för att täcka utsläppsgapet. Det handlar om att kartlägga de nuvarande trenderna i utsläppsminskningar och jämföra dem med de nödvändiga minskningarna som skulle behövas för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Rapportens innehåll och analys
Emissions Gap Report fokuserar på olika aspekter av utsläppsminskningar, inklusive energisektorn, transport, avskogning och industriella utsläpp. Den betonar också vikten av finansiella investeringar, teknologisk utveckling och nationella politiska åtgärder för att uppnå målen. Genom att analysera dessa sektorer och insatser identifierar rapporten var bristerna finns och vilka områden som kräver särskilda åtgärder.

En viktig del av rapporten är att ge rekommendationer för hur länder kan öka sina åtaganden och genomföra mer ambitiösa klimatåtgärder. UNEP lyfter fram möjligheter och lösningar som länder kan överväga för att minska sina utsläpp, inklusive övergång till förnybara energikällor, elektrifiering av transportsektorn, skogsskydd och förbättringar i energieffektivitet.

Betydelse och påverkan
Emissions Gap Report har blivit en viktig källa för beslutsfattare, forskare och aktivister eftersom den fungerar som en tydlig mätare av de globala klimatåtgärdernas effektivitet. Rapporten visar inte bara den aktuella situationen, utan betonar också vikten av omedelbara och drastiska utsläppsminskningar för att undvika de allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna. Den fungerar som ett verktyg för att påminna länder om deras ansvar och uppmanar till ökad globalt samarbete och politisk vilja.

UNEP
World Resources Institute (WRI)
FN:s klimatpanel (IPCC)

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.