Prenumerera

Logga in

Nyheter

Sverige rasar i globalt jämlikhetsindex – sämst i Norden

Morgonbadare i badrock

Sverige har tappat mark i den internationella rankningen av ekonomisk jämlikhet och halkar ned till en 24 plats, vilket gör landet till det lägst rankade i Norden.  Oxfam varnar för att regeringens skattepolitik och nedskärningar i välfärden bidrar till ökande ojämlikhet och samhällelig otrygghet.

EKONOMISK JÄMLIKHET | Sverige har fallit 14 placeringar sedan 2020 i det globala jämlikhetsindexet Commitment to Reducing Inequality Index (CRII), som utvärderar hur länder hanterar ojämlikhet genom skattepolitik, välfärd och arbetstagares rättigheter. Indexet, som sammanställs av Oxfam och Development Finance International (DFI), visar att Sverige nu är rankat på plats 24, vilket gör landet till det sämst placerade i Norden.

– Tyvärr konstaterar Oxfam att Sverige under flera decennier misslyckats med att minska ojämlikheten, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande,  och tillägger att den nuvarande politiken gör att klyftorna fortsätter att växa. Standfast pekar på den senaste statsbudgeten som ett tydligt exempel där ”regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar de som redan har råd”, vilket enligt henne leder till ett mer otryggt samhälle där tilliten mellan medborgare minskar.

Indexet visar att Sveriges nedgång till stor del beror på förändringar i skattepolitiken. Under de senaste två åren har skatten för de rikaste minskats, bland annat genom sänkt marginalskatt, vilket har resulterat i ett bortfall av 23 miljarder kronor i skatteintäkter. Samtidigt har investeringarna i välfärd minskat, vilket syns i längre vårdköer och nedskärningar i skolan.

Sverige är inte ensamt om denna utveckling. Oxfams rapport visar att 9 av 10 länder i indexet driver politik som ökar ojämlikheten. Detta speglar en global trend där nedskärningar i utbildning, sjukvård och social trygghet blir allt vanligare, medan skattesystemen misslyckas med att rättvist omfördela resurser från de rikaste.

– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan. Det leder till att resurserna koncentreras hos ett fåtal, samtidigt som vanliga medborgare kämpar med stigande levnadskostnader och minskad tillgång till viktiga välfärdstjänster. Detta beror i stor utsträckning på bristande skattesystem och nedmonterad välfärd, säger Suzanne Standfast i pressmeddelandet.

Oxfam uppmanar nu till radikala åtgärder för att minska ojämlikheten och stärka välfärden. Ett förslag är införandet av en ny förmögenhetsskatt i Sverige, som enligt beräkningar skulle kunna generera 158 miljarder kronor årligen.

– Sverige behöver ett progressivt skattesystem, med en ny förmögenhetsskatt som skulle kunna generera 158 miljarder kronor årligen och säkerställer att de allra rikaste är med och finansierar det gemensamma, med en liten del av deras förmögenhet. Både makt och resurser behöver omfördelas för att komma åt ojämlikheten, säger Suzanne Standfast.

Commitment to Reducing Inequality Index publiceras vartannat år och analyserar politiska åtgärder inom välfärd, skatter och arbetstagares rättigheter i 164 länder.

Commitment to Reducing Inequality Inde

Commitment to Reducing Inequality Index (CRII) är ett globalt index som utvecklats av Oxfam i samarbete med Development Finance International (DFI). Det syftar till att ranka och analysera länders åtaganden och framsteg när det gäller att minska ekonomisk ojämlikhet genom policyer och praktiska åtgärder. CRII rankar totalt 164 länder och bedömer dem utifrån tre huvudsakliga områden: skattepolitik, investeringar i välfärd, och arbetstagares rättigheter. Dessa faktorer är avgörande för att minska klyftor mellan rika och fattiga och bidra till en mer jämlik fördelning av resurser.

Indexet framhåller hur väl länder arbetar för att minska ojämlikheten genom sina skattesystem, hur de fördelar resurser till viktiga välfärdsområden som utbildning och hälsovård, samt hur de säkerställer arbetstagares rättigheter och arbetsmarknadsregler. CRII är ett viktigt verktyg för att följa länders framsteg och brister i dessa kritiska områden och bidra till global politisk debatt om hur ojämlikhet kan bekämpas.

Rapporter visar att många länder, trots vissa positiva åtgärder, har upplevt en ökad ojämlikhet på grund av minskade välfärdsinvesteringar och ett skattesystem som inte förmår omfördela resurser till de mest behövande. Oxfam och DFI uppmanar till ökad satsning på progressiva skatter och att regeringar ska använda sina resurser mer rättvist för att skapa en mer inkluderande samhällsstruktur.

Oxfam

Commitment to Reducing Inequality Index, plats 1-30

  1. Norge
  2. Kanada
  3. Australien
  4. Tyskland
  5. Finland
  6. Danmark
  7. Österrike
  8. Japan
  9. Slovenien
  10. Frankrike
  11. Portugal
  12. Irland
  13. Israel
  14. Nya Zeeland
  15. Storbritannien
  16. Tjeckien
  17. Polen
  18. Kroatien
  19. Slovenien
  20. Belgien
  21. Italien
  22. Island
  23. Spanien
  24. Sverige
  25. Sydkorea
  26. USA
  27. Estland
  28. Luxemburg
  29. Chile
  30. Litauen

Oxfam

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.