Prenumerera

Logga in

Nyheter

Glaciären på Kebnekaises sydtopp krymper kraftigt

Kebnekajse

Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp visar en dramatisk avsmältning. Sydtoppen har nu sjunkit med 3,3 meter jämfört med förra året och är 6,9 meter lägre än Nordtoppen, som återigen är Sveriges högsta punkt

KLIMAT | Årets mätning av Kebnekaises sydtopp, utförd av Stockholms universitet den 15 september, visar att toppens höjd nu är 2089,9 meter över havet, vilket innebär en minskning med hela 3,3 meter sedan föregående år. Den här kraftiga avsmältningen är den största som observerats på tre decennier, enligt Nina Kirchner, professor i glaciologi vid Tarfala forskningsstation. Kirchner pekar på den ovanligt varma augustimånaden, med en medeltemperatur på 9,1 °C, som en förklaring till årets exceptionella avsmältning.

Sydtoppen har ofta smält mellan en och två meter per år under det senaste decenniet, men i år ser vi mer än dubbelt så mycket avsmältning, äger Kirchner, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Nordtoppen, som är en isfri bergstopp, behållit sin fasta höjd på 2096,8 meter och är nu 6,9 meter högre än Sydtoppen, vilket gör den till Sveriges högsta punkt för sjätte året i rad.

Johanna Dahlkvist, teknisk chef vid Tarfala forskningsstation, förklarar att om avsmältningstrenden fortsätter, kan Sydtoppen förlora sin position som Sveriges näst högsta punkt till Sarektjåkko stortopp:
– Än är Sydtoppen Sveriges näst högsta topp, men om avsmältningstrenden fortsätter kommer Sarektjåkko stortopp att bli nummer två inom kort tid,
säger Johanna Dahlkvist.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.