Startsida - Nyheter

Nyheter

Nya kostråd rekommenderar mindre kött

köttbit på gaffel

Livsmedelsverket har presenterat förslag på nya kostråd som uppmuntrar svenskar att äta mer baljväxter och grönsaker, samtidigt som konsumtionen av rött kött minskas. Råden syftar till att förbättra folkhälsan och stärka Sveriges beredskap, men går på tvärs med vad landsbygdsminister Peter Kullgren tidigare sagt om att satsa på ökad köttproduktion

.

KOST |I en hearing om förslag till uppdaterade kostråd från Livsmedelsverket betonas en betydligt mer växtbaserad kost som ett steg mot en bättre folkhälsa och förbättrad nationell beredskap. Ett av förslagen i de nya kostråden är att minska konsumtionen av rött kött, från tidigare 500 gram till 350 gram i veckan, med fokus på att ersätta det med vegetabiliska proteiner såsom baljväxter. Livsmedelsverket rekommenderar också att baljväxter, såsom bönor, linser och ärtor, bör bli en del av det dagliga intaget för att främja hälsan genom bättre fiber- och proteintillförsel.

De nya kostråden bygger på omfattande forskning och är anpassade efter de nordiska näringsrekommendationerna som presenterades förra året. Målet är att minska risken för sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes, och enligt Livsmedelsverket kan uppemot 4 700 dödsfall undvikas årligen om fler följer de nya rekommendationerna.

För första gången kopplas också kostråden till Sveriges beredskap, där förbättrad folkhälsa lyfts fram som ett sätt att stärka landets motståndskraft. Detta initiativ är dock i strid med landsbygdsminister Peter Kullgrens tidigare uttalanden. I en debattartikel i Aftonbladet förra året argumenterade Kullgren för att ökad köttproduktion är nödvändig för att värna om landets naturbetesmarker och säkra tillgången på kött i krissituationer. Han menade att de nordiska näringsrekommendationerna ger en ”onyanserad kritik” av köttindustrin och betonade att korna är ”vandrande beredskapslager” som skulle kunna stärka landets självförsörjning i svåra tider.

”Mjölk- och nötköttsproduktion är också just sådana produktionsformer som vi har goda naturgivna förutsättningar för i Sverige – och då är det rimligt att detta också sätter sin prägel på vår kosthållning.” skriver Peter Kullgren. Regeringen sade då nej till delar av de nya nordiska näringsrekommendationerna.

Forskare har tidigare påpekat att Sverige redan har en tillräcklig mängd djur som kan beta naturbetesmarkerna och att produktion av kött för beredskapens skull är kontraproduktivt på grund av de stora resurser som krävs i jämförelse med vegetabilier.

Till Dagens Nyheter säger Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket att folk behöver tid för att vänja sig att äta på ett annat sätt för att minska sin köttkonsumtion:

– Det är inget som vi kommer att kunna göra ensamma. Här behöver många olika aktörer hjälpas åt. Och en sådan förändring kommer inte att ske över en natt.

Ett annat förslag i Livsmedelsverkets kostråd är att öka konsumtionen av fisk och ägg istället för rött kött. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan, med betoning på miljömärkt fisk för att värna om fiskbestånden.

– Fisk är jättebra mat, men det stämmer att fiskbestånden är ett bekymmer. Därför är vårt råd redan i dag att välja miljömärkt fisk, säger Åsa Brugård Konde till Dagens Nyheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.