Prenumerera

Logga in

Nyheter

Schweiziska väljare säger nej till ökat skydd för biologisk mångfald

alplandskap

Initiativet för ökat skydd av biologisk mångfald avvisades av schweiziska väljare, där hela 63 procent röstade nej i helgens folkomröstning. Förslaget, som syftade till att bevara hotade arter och skapa fler grönområden, ansågs för dyrt av både regeringen och landsbygdsväljare.

MILJÖ | I helgens folkomröstning röstade 63 procent av schweizarna emot ett initiativ som syftade till att stärka skyddet för landets hotade växt- och djurliv. Förslaget, som hade som mål att skapa fler grönområden och avsätta mark för att bevara biologisk mångfald, stöddes av miljövänner men avvisades av en majoritet av befolkningen på grund av oro för kostnader och ekonomiska konsekvenser, rapporterar Euronews.

Initiativet mötte motstånd från såväl den federala regeringen som många landsbygdsväljare och det största högerpartiet. Dessa motståndare ansåg att Schweiz redan spenderar tillräckligt mycket på biologisk mångfald och att ytterligare närmare 5 miljarder kronor, utöver dryga 7 miljarder kronor som redan årligen går till dessa insatser, skulle vara för dyrt. Motståndarna menade också att ytterligare restriktioner skulle hämma jordbrukssektorn, göra byggande dyrare och påverka landets energi- och livsmedelsproduktion negativt.

De som stödde förslaget betonade det akuta hotet mot Schweiz natur. Trots landets rika natur och fantastiska landskap är Schweiz ett av de fyra OECD-länder där den biologiska mångfalden är mest hotad. Enligt förespråkarna skulle ökade insatser för biologisk mångfald inte bara förbättra ekosystemens hälsa utan även gynna turismen och den lokala ekonomin.

Miljövänner och organisationer bakom förslaget pekade på faktorer som intensifierat jordbruk, föroreningar, fragmentering av landskap och klimatförändringar som orsaker till den försvagade biologiska mångfalden. De argumenterade för att skyddade grönområden skulle stödja naturliga tjänster som pollinering, rent vatten och jordens bördighet, vilket i sin tur skulle vara avgörande för landets långsiktiga hållbarhet.

Trots den allvarliga situationen för många arter i Schweiz avvisade väljarna förslaget i helgens folkomröstning, som är en av fyra folkomröstningar som hålls varje år för att ge befolkningen direkt inflytande över politiska beslut i landet.

Motståndarna till förslaget varnade för att de nya reglerna, som skulle ha förbjudit bland annat byggandet av nya järnvägar genom skyddade områden, kunde leda till högre byggkostnader och skada viktiga ekonomiska sektorer som turism, jordbruk och energi. ”JA till biologisk mångfald, men NEJ till initiativet för extrem biologisk mångfald” löd argumenten från en av kampanjgrupperna som drev ett nej i folkomröstningen.

Förespråkarna för initiativet hoppades dock att en ökad satsning på att skydda naturen skulle bidra till att säkerställa Schweiz långsiktiga ekonomiska hälsa genom att skapa fler attraktiva, skyddade områden som kunde gynna både lokalbefolkningen och besökare, skriver Voanews.

– Diversifierad natur garanterar luftrenhet, drickbart vatten , pollinering, jordens bördighet och vår matförsörjning, säger en kommitté på ja-sidan.

– Men i Schweiz lider den biologiska mångfalden. En tredjedel av alla våra växt- och djurarter är hotade eller har redan försvunnit.

Schweiziska folkomröstningar

Schweiziska folkomröstningar är en central del av landets direktdemokratiska system, där medborgarna har direkt inflytande över politiska beslut. Schweiz håller folkomröstningar fyra gånger om året, där medborgarna får möjlighet att rösta om olika förslag på både nationell och lokal nivå. Det finns två huvudsakliga typer av folkomröstningar: obligatoriska och fakultativa.

Obligatoriska folkomröstningar hålls när det handlar om grundlagsändringar eller internationella avtal som överför maktbefogenheter från Schweiz till en internationell organisation. Dessa folkomröstningar kräver både en majoritet av de röstande medborgarna och en majoritet av kantonerna (dvs. Schweiz delstater) för att förslagen ska godkännas.

Fakultativa folkomröstningar kan initieras av medborgarna när de vill stoppa en lag eller ett förslag som antagits av parlamentet. För att utlösa en sådan omröstning krävs minst 50 000 underskrifter inom 100 dagar efter att lagen antagits.

En annan form av medborgerligt inflytande är **folkinitiativ**, där medborgare kan föreslå ändringar av konstitutionen. För att ett folkinitiativ ska gå till omröstning krävs att 100 000 underskrifter samlas in inom 18 månader. Dessa initiativ är ett kraftfullt verktyg för att direkt påverka den politiska agendan.

Folkomröstningar ger Schweiz en unik möjlighet att säkerställa medborgarnas delaktighet i viktiga frågor, vilket har bidragit till landets demokratiska stabilitet. Denna modell har gjort Schweiz till ett exempel på direkt demokrati i modern tid.

Schweizerische Bundeskanzlei
Ch.ch

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.