Startsida - Nyheter

Nyheter

Världens rikaste en procent äger mer än 95 procent av mänskligheten

glitter och lyktor

Inför FN:s årliga generaldebatt på högnivå presenterar Oxfam en rapport som varnar för att de ultrarika har ökat sitt inflytande över världens ekonomier och förvärrat ojämlikhet, samtidigt som länder i det globala syd står kvar med en bråkdel av världens rikedom.

JÄMLIKHET | I en ny rapport från Oxfam, Multilateralism in an Era of Global Oligarchy, avslöjas att världens rikaste 1 procent nu kontrollerar mer rikedom än 95 procent av mänskligheten tillsammans. Denna enorma förmögenhetskoncentration har lett till oro för att de ultrarika, ofta genom de stora företag de kontrollerar, formar globala regler till sin egen fördel. Oxfam varnar för att detta underminerar internationella ansträngningar för att hantera stora utmaningar som klimatförändringar och ihållande fattigdom.

Rapporten visar att miljardärer idag kontrollerar en tredjedel av världens 50 största företag, med ett sammanlagt börsvärde på 135 biljoner kronor (135 tusen miljarder). Dessa företag spelar en central roll i att skapa globala regler som gynnar deras intressen, vilket försvårar ansträngningar för att uppnå rättvisa och hållbara lösningar för världens utmaningar.

– Skuggan av global oligarki hänger över årets FN:s generalförsamling. De ultrarika och megaföretagen de kontrollerar formar globala regler för att tjäna deras intressen på bekostnad av människor överallt, säger Amitabh Behar, Oxfams verkställande direktör, i ett pressmeddelande.

Rapporten beskriver att 79 procent av världens befolkning bor i globala sydländer, men att dessa länder endast äger 31 procent av den globala rikedomen. Oxfam varnar för att denna ojämlikhet inte bara påverkar global ekonomi, utan även undergräver multilaterala ansträngningar för att lösa problem som skatteflykt, pandemihantering och skuldkriser. De ultrarika har blivit en allt mer dominerande kraft i världsekonomin och har ökat sitt inflytande genom monopolistiska företag, som nu kontrollerar stora delar av viktiga sektorer.

Oxam visar på exempelvis att under pandemin nekade stora läkemedelsföretag som Pfizer att dela med sig av vaccinteknologin, trots den globala efterfrågan. Detta bidrog till att över 1,3 miljoner människor dog i länder som inte kunde få tillgång till livsviktiga vaccin, medan samma företag genererade miljarder i vinst. Samtidigt har privata långivare förvärrat skuldkrisen i låginkomstländer, vilket tvingat dessa länder att avsätta en stor del av sina budgetar för att betala skulder, istället för att investera i samhällstjänster som utbildning och sjukvård.

Rapporten lyfter också fram hur storföretag påverkar internationella skatteregler, vilket har lett till att länder med stora finansiella sektorer har lyckats undvika omfattande skatteplikt. Detta drabbar låginkomstländer hårt, som inte får den skatteintäkt de är beroende av för att kunna finansiera sin utveckling.

Amitabh Behar understryker vikten av att världens ledare tar ansvar för att skapa en mer rättvis global ordning:

– Endast en solidaritetsbaserad multilateralism kan vända rörelsen mot global oligarki. I slutändan gynnar en rättvisare värld och internationell ordning – där företag betalar sin beskärda del, global folkhälsa prioriteras och där alla länder kan investera i sitt eget folk – oss alla, säger Behar .

Oxfam avslutar med att kräva omfattande reformer av FN:s system, där superrikas inflytande begränsas och rättvisa ekonomiska lösningar blir en verklighet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.