Startsida - Nyheter

Nyheter

Indonesisk militär ber om ursäkt efter tortyr i Västpapua

Generalmajor Izak Pangemanan, befälhavare för den indonesiska militären i provinsen, uttalade sig och bad om ursäkt till alla papuaner.

Indonesiens militär har fått kraftig kritik efter att en video av brutalt våld mot en västpapuansk man spridits på sociala medier. Efter påtryckningar har militären gått ut med en sällsynt ursäkt och medgett att handlingarna är oseriösa och inte representativa för den indonesiska militären.

VÄSTPAPUA | I videon syns en obeväpnad man bunden och kraftigt blödande, i en tunna fylld med vatten, misshandlas av flera personer med knivar och andra vapen. Trots att den indonesiska militären initialt förnekade inblandning bekräftade de senare att 13 soldater har fängslats misstänkta för övergreppen och över 40 har förhörts. Offret i videon har avlidit efter händelsen som skedde i februari.

Amnesty International Indonesiens verkställande direktör, Usman Hamid, skräder inte orden.

– Ingen i den här världen, inklusive i Papua, ska behandlas omänskligt och förnedrande, än mindre bli bragd om livet. Det här är ett fall av allvarlig tortyr och stark rasism.

Generalmajor Izak Pangemanan, befälhavare för den indonesiska militären i provinsen, uttalade sig och bad om ursäkt till alla papuaner:
– Vi fördömer denna handling. Det är ett brott mot lagen och det har skadat militärens rykte, säger han i ett pressmeddelande.

Tortyr en ”utbredd militär praxis”

Trots ursäkten och de åtgärder som vidtagits har kritikerna inte tystnat. Benny Wenda, president för befrielserörelsen United Liberation Movement for West Papua, ULMWP, och västpapuansk ledare i landsflykt, påpekar att fallet endast är en av många incidenter av våld och förtryck som sker i Västpapua. Wenda skriver i ett pressmeddelande att tortyr är en så utbredd militär praxis att den har beskrivits som ett mode of governance, ”styressätt”, i Västpapua.

– Jag ber alla som tittar på videon att komma ihåg att Västpapua är ett slutet samhälle, avskuret från världen av ett 60-årigt medieförbud infört efter Indonesiens militära ockupation.

– Ett brott mot mänskligheten har begåtts i Västpapua, säger Benny Wenda.

Över 500 000 västpapuaner har dödats under indonesiskt kolonialstyre, enligt Allard K. Lowenstein, International Human Rights Clinic, Yale Law School.

Fakta Västpapua

Tidigare var Västpapua en nederländsk koloni, men sedan 1963 styrs området av Indonesien. Västpapuanerna har länge kämpat för självständighet, och trots att de indonesiska myndigheterna tidigare fört en assimileringspolitik har den västpapuanska befolkningen lyckats bevara många av sina kulturella särdrag.
Under slutet av 1990-talet växte en fredlig papuansk motståndsrörelse fram, inspirerad av Östtimors frigörelse från Indonesien 1999. Rörelsens mål är att uppnå fred genom förhandlingar med Jakarta, vilket har lett till viss grad av självstyre under åren som följde.
År 2019 blossade nya protester upp, vilket ledde till att Indonesiens centrala myndigheter ingrep och fängslade aktivister för att slå ned demonstrationerna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.