Trots internationella påtryckningar och uppmaningar från FN:s medlemsländer visar granskningen av Demokratiska Republiken Kongo att brott mot mänskliga rättigheter och hot mot aktivister kvarstår, samtidigt som förvärrade kriser i landets östra regioner skapar nya utmaningar.
DR KONGO | FN:s Universal Periodic Review (UPR), som granskar varje lands människorättssituation vart fjärde år, visar att rättighetsöverträdelser har fortsatt och i vissa fall förvärrats under president Félix Tshisekedis ledarskap. Trots tidigare rekommendationer från FN och människorättsorganisationer kvarstår många av de mest akuta problemen, rapporterar Human Rights Watch.
Vid granskningen 2019 lämnade Human Rights Watch och andra organisationer en rad rekommendationer. Dessa inkluderade att skydda människorättsaktivister från repressalier, ratificera konventionen om skydd mot påtvingade försvinnanden och åtala ansvariga för allvarliga övergrepp, inklusive utomrättsliga avrättningar. Dessutom föreslogs en särskild rättsmekanism för att hantera rättsfall.
Trots dessa rekommendationer har få framsteg gjorts. FN:s medlemsländer har nu återigen framfört liknande krav. Den humanitära krisen i östra Kongo förvärras av konfliktrelaterat sexuellt våld, och myndigheterna har fortsatt att attackera aktivister och begränsa grundläggande friheter.
DR Kongo kommer i januari att bli medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Detta innebär ett utökat ansvar att uppfylla de högsta standarderna för skydd av mänskliga rättigheter och att samarbeta fullt ut med rådet.
Granskningen kräver att regeringen prioriterar skyddet av civila i konfliktområden, stärker medborgerliga och politiska rättigheter och säkerställer ansvarsutkrävande för allvarliga övergrepp. Den kongolesiska regeringen har fram till början av 2025 på sig att visa sitt åtagande att implementera de rekommendationer som framkom i den senaste granskningen. FN:s medlemsländer har betonat vikten av att Kongo stärker sina institutioner och tar konkreta steg för att förbättra människorättssituationen.
Ett särskilt kritiserat beslut var regeringens upphävande av moratoriet för dödsstraff tidigare i år, trots FN:s uppmaningar att helt avskaffa det. Detta, tillsammans med fortsatta lagbrott i konflikter och attacker mot civilsamhället, pekar på en förvärrad rättighetssituation i landet.
Med medlemskapet i FN:s råd för mänskliga rättigheter har Kongo en möjlighet att visa ledarskap och stärka sin trovärdighet på den globala arenan. Ett första steg, enligt FN:s granskning, är att prioritera skydd av civila, garantera rättssäkerhet och förbättra landets efterlevnad av internationella människorättsstandarder.
FN:s råd och människorättsorganisationer väntar nu på konkreta åtgärder från den kongolesiska regeringen för att visa att den är redo att leva upp till sina internationella åtaganden och möta de krav som ställts i den senaste granskningen.
DR Kongo och mänskliga rättigheter
Demokratiska republiken Kongo (DRK) är ett land i Centralafrika som har präglats av omfattande konflikter och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Trots att landets konstitution från 2006 garanterar dessa rättigheter, står DRK inför betydande utmaningar i att säkerställa deras efterlevnad
Rättsväsendet i DRK lider av bristande oberoende och har ofta använts för att undertrycka oppositionella röster och civilsamhället. Under president Félix Tshisekedis ledning har det funnits ambitioner att stärka rättsstaten, men konkreta framsteg har varit begränsade.
Våld mot civila, inklusive sexuellt våld, är utbrett, särskilt i de östra delarna av landet. Väpnade grupper och ibland även statliga säkerhetsstyrkor har anklagats för grova övergrepp. Enligt FN:s kontor för mänskliga rättigheter dödades minst 40 demonstranter under manifestationer i december 2016, och över 600 personer greps.
Barnsoldater har använts i stor skala i DRK, och 2011 uppskattades det att 30 000 barn fortfarande var aktiva inom väpnade grupper. Trots internationella ansträngningar kvarstår problemet med barnarbete och tvångsarbete inom landets gruvindustri.
Kvinnor och flickor utsätts för omfattande sexuellt våld, ofta använt som ett vapen i konflikter. Östra DRK har beskrivits som ”världens våldtäktshuvudstad”, med en av de högsta förekomsterna av sexuellt våld globalt. citeturn0search12
Sverige är en av de största bilaterala givarna till DRK och fokuserar sitt utvecklingssamarbete på mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer, jämställdhet samt hälsa och miljö. Trots internationellt stöd kvarstår utmaningarna för att förbättra människorättssituationen i landet.
GlobalisOpenAid