Klimatförhandlingarna i Baku har nått en kritisk punkt efter att små önationer och utvecklingsländer lämnat mötet i protest. De kritiserar bristen på rättvisa lösningar och otillräckliga åtaganden från rika länder.
KLIMAT | De pågående klimatförhandlingarna vid COP29 i Azerbajdzjan står inför ett möjligt sammanbrott efter att flera delegationer, representerande de mest klimatutsatta nationerna, lämnade mötesrummet under lördagen i protest. Delegationerna från små östater och de minst utvecklade länderna (LDC, Least Developed Countries) anklagar de rika länderna för att inte leva upp till sina löften om klimatfinansiering.
Trots att Europeiska unionen, USA och andra rika länder höjde sitt erbjudande om klimatfinansiering till 300 miljarder dollar per år, är detta långt ifrån de 1,3 biljoner dollar som utvecklingsländer säger sig behöva för att hantera klimatförändringarnas effekter och minska sina utsläpp fram till 2035.
Cedric Schuster, ordförande för Alliansen av små östater (AOSIS) och representant för Samoa, förklar anledningen till protesten:
– Vi är här som en grupp av AOSIS och LDC:s. Vi har precis gått ut. Vi kom hit till denna COP för en rättvis uppgörelse. Vi känner att vi inte har hörts, rapporterar bland andra Deutsche Welle.
Schuster menar att gruppen inte rådfrågats tillräckligt och att deras krav inte tagits på allvar.
Marshallöarnas klimatsändebud Tina Stege uttryckte frustration över de rika ländernas agerande:
– Det är obegripligt att vi år efter år tar med våra berättelser om klimatpåverkan till dessa möten och bara får sympati, men ingen verklig handling från rika nationer. Vi är inte här för att berätta historier. Vi är här för att rädda våra samhällen, rapporterar BBC.
Azerbajdzjan, som leder samtalen, har också mött hård kritik för att tona ner ett nyckelåtagande om att övergå från fossila bränslen till förnybar energi. Detta åtagande gjordes vid COP28 i Dubai men har sedan dess urvattnats i utkast till texter, delvis på grund av Saudiarabiens påtryckningar.
Om ingen lösning nås inom kort riskerar förhandlingarna att pausas och återupptas vid ett senare tillfälle. Tills dess förblir framtiden för klimatfinansiering och globala åtgärder mot klimatförändringar högst osäker.