Startsida - Nyheter

Nyheter

Fossilskatt kan ge tio biljoner kronor till klimatet

En extra skatt på fossilbränsleföretag i världens rikaste länder samla in avsevärda medel för att stödja de mest utsatta nationerna i deras kamp mot klimatkrisens eskalerande effekter.

En ny rapport föreslår att en skatt på fossilbränsleindustrin i OECD-länderna kan generera upp till 10 000 miljarder kronor till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna. Denna skatt skulle stödja de länder som är värst drabbade av klimatkrisen.

KLIMAT | Enligt den i måndags publicerade Climate Damages Tax-rapporten kan en extra skatt på fossilbränsleföretag i världens rikaste länder samla in avsevärda medel för att stödja de mest utsatta nationerna i deras kamp mot klimatkrisens eskalerande effekter. Rapporten föreslår en skatt på företag i de 38 länderna som ingår i OECD, och i synnerhet i G7, och som skulle kunna generera 10 000 miljarder kronor innan decenniets slut, rapporterar Business Green.

Författarna till rapporten förklarar att en ny utvinningsavgift inte bara skulle finansiera förlust- och skadefonden, som beslutades under Cop28-toppmötet i Dubai, men även ge ekonomiskt stöd till de länder som redan lider av klimatförändringarnas förödande effekter.

”Beskatta dem betydligt hårdare”

David Hillman, en av rapportens författare och chef för kampanjen Stamp Out Poverty, betonade att de rikaste länderna kan finansiera dessa viktiga initiativ genom att ”beskatta dem betydligt hårdare”, skriver The Guardian.

– Detta är utan tvekan det rättvisaste sättet att öka intäkterna för förlust- och skadefonden för att säkerställa att den är tillräckligt finansierad för att vara lämplig för ändamålet, säger Hillman.

Stöd för denna skattesats har uttryckts av flera stora klimatorganisationer, bland andra Greenpeace, Stamp Out Poverty, Power Shift Africa och Christian Aid.

Areeba Hamid från Greenpeace i Storbritannien kritiserade fossilbränsleindustrin för att inte ta sitt ansvar i klimatkrisen, skriver Business Green.

– Vi behöver ett samlat globalt ledarskap för att tvinga fossilbränsleindustrin att sluta borra och börja betala för skadorna de orsakar runt om i världen, säger Hamid:

– En klimatskadeskatt skulle vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa till att uppnå båda målen: att låsa upp hundratals miljarder i finansiering för dem som befinner sig i den skarpa änden av klimatkrisen och samtidigt hjälpa till att påskynda en snabb och rättvis övergång bort från fossila bränslen runt om i världen.

Finansieringsstrategier

Rapporten lanseras samtidigt som styrelsen för den nyinrättade Loss and Damage Fund, Förlust och skadefonden, håller sitt första möte i Abu Dhabi under tisdagen för att diskutera finansieringsstrategier. Det sammanfaller också med ett möte mellan miljöministrarna från G7-länderna i Turin, där skattens potential att generera närmare 600 miljarder kronor enbart från G7-staterna diskuteras.

Stamp Out Poverty skriver i rapporten att OECD-länderna, inklusive de ekonomiskt framstående nationerna i G7, har byggt upp sitt välstånd genom industrialiseringen:

”Huvuddelen av växthusgaserna som har orsakat den globala uppvärmningen är resultatet av aktiviteter i dessa länder som leder till den ökade nivån av förlust och skada vi ser i världen idag.”

Därför är det dessa länder, menar Stamp Out Poverty,  som måste ta ledningen och agera snabbast och mest omfattande för att finansiera Förlust och skadefonden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.