Nyheter

Koranbrännare åtalas för hets mot folkgrupp

Salwan Momika bränner en koran. Salwan Najem i bakgrunden.

Åtal väckt mot männen bakom koranbränningar i Stockholm sommaren 2023.

KORANBRÄNNING | De två männen, Salwan Momika och Salwan Najem, som blev uppmärksammade för att ha bränt koraner i Stockholmsområdet under sommaren 2023, åtalas nu för hets mot folkgrupp. Händelserna har lett till en diplomatisk kris och försämrat säkerhetsläge.

Åklagaren har idag väckt åtal mot de båda männen för fyra fall av hets mot folkgrupp. De åtalade händelserna ägde rum utanför moskén på Södermalm den 28 juni och den 24 augusti 2023, samt vid Rinkebyplan och Benny Fredrikssons Torg den 25 respektive 26 augusti samma år. Enligt åtalet utgör videoinspelningar från dessa händelser den huvudsakliga bevisningen.

– De båda åtalas för att vid dessa fyra tillfällen ha fällt uttalanden och hanterat en koran på sätt som syftat till att uttrycka missaktning mot muslimer med anledning av deras trosbekännelse. Det är min uppfattning att männens uttalanden och agerande faller in under bestämmelsen om hets mot folkgrupp, och det är viktigt att domstolen får pröva den här frågan, säger senior åklagare Anna Hankkio, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

På frågan om skillnaden mellan att kritisera en religion och att kränka en folkgrupp, säger Anna Hankkio till SVT:

– I det här fallet tycker jag det är ganska tydligt, för de uttalanden man gör riktar sig naturligtvis dels mot islam som religion, men det finns också ett ganska stort antal uttalanden under de här anförandena som faktiskt riktar sig mot muslimer som folkgrupp.

– Det är min uppfattning att männens uttalanden och agerande faller in under bestämmelsen om hets mot folkgrupp, och det är viktigt att domstolen får pröva den här frågan, säger Anna Hankkio

Salwan Najems advokat, Mark Safaryan, försvarar i en intervju med Reuters sin klient med hänvisning till yttrandefriheten:

– Tillståndet som gavs i samband med demonstrationen omfattas av min klients uppsåt. Hans rättigheter skyddas av den svenska grundlagen, säger Safaryan.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.