Startsida - Nyheter

Nyheter

Fler kvinnor och barn dödade i Gaza än i någon annan nutida konflikt

Israeliska soldater på en stridsvagn

En ny rapport från Oxfam avslöjar att fler kvinnor och barn har dödats i Gaza under det senaste året än i någon annan konflikt på två decennier. Den israeliska militären träffar civil infrastruktur i Gaza i genomsnitt en gång var tredje timme, och uppmaningar till en omedelbar vapenvila blir allt mer akuta.


GAZA | Under de senaste 12 månaderna har fler kvinnor och barn dödats i Gaza än under något tidigare år i någon annan konflikt de senaste 20 åren, enligt en analys från Oxfam. Den israeliska militären har bombat civil infrastruktur, inklusive skolor, sjukhus och distributionscenter för humanitärt bistånd, med en fruktansvärd regelbundenhet. Oxfams data visar att dessa anläggningar träffas i genomsnitt en gång var tredje timme, och i princip hela året har varit fyllt av attacker, med undantag för en sex dagar lång humanitär paus i november.

Våldet, som eskalerade i oktober förra året efter attackerna från Hamas och andra palestinska grupper, har lett till att över 6 000 kvinnor och 11 000 barn har dödats av den israeliska militären. Detta gör konflikten i Gaza till den dödligaste för kvinnor och barn på över två decennier. I jämförelse har inga andra konflikter de senaste 20 åren resulterat i lika många dödsoffer bland dessa grupper under ett och samma år enligt FN, skriver Oxfam i ett pressmeddelande.

Ohållbar humanitär situation

Oxfams partnerorganisationer rapporterar att den humanitära situationen har blivit ohållbar. Endast en bråkdel av sjukhusen i Gaza är fortfarande delvis funktionella, och dessa lider av akut brist på bränsle, medicinsk utrustning och rent vatten. Den totala förstörelsen av jordbruksmark och vägar har gjort det ännu svårare för människor att få tillgång till nödvändiga resurser.

Israels militära offensiv inleddes i oktober förra året som ett svar på attacker från Hamas och andra palestinska väpnade grupper. Nästan 1 200 israeler och utländska medborgare miste livet i dessa attacker, däribland minst 282 kvinnor och 36 barn. Detta var den mest dödliga dagen i Israels historia. Attackerna innefattade allvarliga överträdelser av internationell humanitär rätt (IHL). Dessutom togs mer än 250 personer, inklusive 38 barn, som gisslan, och 96 av dem rapporteras fortfarande hållas kvar i Gaza.

Det internationella samfundet har varit långsamt att reagera, och de humanitära organisationerna på plats rapporterar att de möter stora svårigheter att få in nödvändig hjälp till civilbefolkningen. Gravida kvinnor, ammande mödrar och barn drabbas särskilt hårt av krisen, och Oxfams partnerorganisation Juzoor rapporterar att över 25 000 barn har blivit föräldralösa eller förlorat en förälder under året.

Brott mot mänskligheten kan inte uteslutas

Situationen i Gaza är ett direkt resultat av den israeliska militära kampanjen, som enligt Oxfam har nått en nivå där brott mot mänskligheten inte längre kan uteslutas. Israeliska militära styrkor har systematiskt riktat sig mot infrastruktur som är avgörande för civilbefolkningens överlevnad, och civila har tvångsförflyttats till ”säkra zoner” som senare har blivit mål för bombningar.

På det ockuperade Västbanken har den kraftiga ökningen av våld och eskalering av konflikter lett till oro för potentiella brott mot internationell rätt och misstänkta krigsförbrytelser. Sedan oktober förra året har fler än 680 palestinier mist livet, antingen som ett resultat av israeliska bosättares handlingar eller genom militärt våld. Över tusen dokumenterade attacker från bosättare mot palestinier har rapporterats, inklusive direkta attacker på jordbruksmark, vilket har lett till förstörelse av grödor, bevattningssystem och växthus.

Omfattande skador på civil infrastruktur

Dessa angrepp har även drabbat internationellt finansierade projekt som stöds av Oxfam. Den israeliska militären har dessutom tvingat fram rivningar av över 2 000 palestinska hem och orsakat omfattande skador på civil infrastruktur, däribland vägar, skriver Oxfam.

– Dessa ofattbara siffror är både hemska och hjärtskärande. Inflytelserika aktörer i det internationella samfundet har inte bara misslyckats med att hålla Israel ansvarigt, de är också medskyldiga i grymheterna genom att ovillkorligt fortsätta förse Israel med vapen. Det kommer att ta generationer att återhämta sig från det förödande avtryck detta krig har satt, och det finns fortfarande inte någon vapenvila inom synhåll, säger Sally Abi Khalil, chef för Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika i pressmeddelande.

Oxfam kräver nu en omedelbar och permanent vapenvila, frigivning av alla gisslan och ett slut på vapenförsäljning till Israel, och att humanitärt bistånd släpps in i hela Gaza.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.