Frihetspartiet (FPÖ) i Österrike har gjort en historisk seger i landets parlamentsval, men deras framgång präglas av en polariserande retorik kring invandring, rasism och nationalism. Partiet, som fick 29,2 procent av rösterna, har lovat att skärpa invandringspolitiken och upphäva rätten till asyl, vilket skapat både oro och uppmärksamhet internationellt.
ÖSTERRIKE | Efter parlamentsvalet i Österrike har Frihetspartiet (FPÖ) säkrat flest röster och gjort en stark högerextrem uppgång i landets politiska landskap. Partiets framgång har varit starkt kopplad till deras hårda retorik kring invandring och nationalism, vilket framgår tydligt av deras valkampanj med titeln ”Fästning Österrike”. FPÖ:s ledare Herbert Kickl har under kampanjen krävt en kraftig ökning av utvisningar av ”objudna utlänningar” och att rätten till asyl ska avskaffas genom en nödlag, skriver Deutsche Welle.
Herbert Kickl, som använder termen Volkskanzler, folkkansler, som nazisterna använde för att beskriva österrikiskfödde Adolf Hitler, har också gjort sig känd för sina uttalanden om att stoppa invandringen och för att uttrycka stöd för remigrering, det vill säga tvångsutvisning av migranter som, enligt honom, ”inte följer Österrikes regler”.
Vid ett kampanjmöte i Wien väckte han jubel från sina anhängare när han kritiserade ”drag queens i skolor” och den påstådda ”tidiga sexualiseringen” av barn. Detta, tillsammans med deras motstånd mot EU:s sanktioner mot Ryssland, har skapat ett starkt stöd bland nationalistiska väljare.
Partiet har också varit inblandat i flera kontroverser kring rasism. Bara en dag före valet deltog tre av partiets högt uppsatta ledare i en begravning där en sång som varit populär under nazisttiden spelades. Även om det inte är klart om ledarna sjöng med, har incidenten väckt starka reaktioner. Österrikes judiska studentförbund rapporterade händelsen till åklagare och beskrev det som en ”larmsignal för Österrike”.
Partiledaren Herbert Kickl har försvarat FPÖ:s politik genom att hänvisa till den österrikiska befolkningens vilja att skydda landet från invandring och brottslighet, och han har uttryckt att partiet är redo att leda en regering.
– Vi har öppnat en dörr till en ny era, sade han efter att valresultatet blivit officiellt, rapporterar The Guardian.
Trots den historiska segern saknar FPÖ tillräckligt med mandat för att bilda regering på egen hand och behöver nu bilda en koalition. Frågan återstår dock om andra partier är villiga att samarbeta med ett parti som fått så mycket kritik för sina uttalanden om invandring, rasism och nationalism.