Startsida - Nyheter

Nyheter

Hungern i Haiti historiskt hög

En kvinna lagar mat på ett härbärge

I en alarmerande rapport avslöjas att hälften av Haitis befolkning nu befinner sig i akut hunger. Säkerhetskrisen i landet har lett till en av de mest allvarliga hungersituationerna i världen, med miljontals människor som kämpar för överlevnad varje dag.

HAITI | Haiti står inför en av sina största humanitära kriser i modern tid. Enligt en ny rapport från IPC, Integrated Food Security Phase Classification, befinner sig 5,4 miljoner människor, vilket motsvarar hälften av landets befolkning, i akut hunger. Detta innebär att Haiti nu är ett av de länder i världen med högst andel människor i akut matosäkerhet. Av dessa lever två miljoner människor under extremt kritiska förhållanden, i så kallad IPC Fas 4, vilket innebär akut matbrist, undernäring och höga nivåer av sjukdomar.

Särskilt allvarlig är situationen för minst 6 000 internflyktingar i huvudstaden Port-au-Prince. Dessa människor lever nu i tillfälliga härbärgen och befinner sig på den mest extrema nivån av matosäkerhet, IPC Fas 5, vilket innebär svält, nöd och en reell risk för massdöd. Denna situation har skapat en humanitär nödsituation där tusentals människor saknar tillgång till grundläggande livsmedel och hälsovård.

– Vi får inte vända ryggen åt den värsta hungernödsituationen på västra halvklotet. WFP efterlyser ett brett stöd för att massivt öka livräddande hjälp till familjer som kämpar varje dag med extrem matbrist, växande undernäring och dödliga sjukdomar, säger Cindy McCain, FN:s världslivsmedelsprograms, WFP, verkställande direktör, i ett pressmeddelande.

Den humanitära krisen i Haiti har eskalerat sedan våldet och konflikterna kopplade till väpnade grupper intensifierades i början av 2024. En våg av våld och strider i Port-au-Prince har tvingat hundratusentals människor på flykt, vilket har fördubblat antalet internflyktingar till över 700 000 under de senaste sex månaderna. Många av dessa människor har tvingats söka skydd i överfulla och ohälsosamma flyktingläger, vilket ökar risken för sjukdomsutbrott. Dessutom har de flesta av dessa familjer förlorat sina hem och inkomster, och kämpar nu för att köpa mat samtidigt som priserna stiger och bristen på varor ökar.

De humanitära organisationerna i landet står inför enorma utmaningar. Förutom att tillgången till många av de drabbade områdena är begränsad, saknas det också nödvändiga resurser. För att täcka behovet fram till årets slut krävs det minst 230 miljoner USD i ytterligare finansiering, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och WFP. Denna finansiering är avgörande för att kunna tillhandahålla nödvändig mat, medicin och andra livsviktiga resurser till de mest utsatta.

Trots dessa utmaningar har WFP redan lyckats bistå 1,35 miljoner människor över hela landet under 2024. Detta inkluderar akut livsmedelsbistånd, skolmåltider, sociala skyddsprogram och andra insatser för att bygga upp motståndskraften hos befolkningen. Särskilt utsatta grupper, som gravida och ammande kvinnor samt barn under fem år, har fått ytterligare stöd för att förebygga undernäring och svält.

Våldet i Port-au-Prince har också påverkat landets redan sköra infrastruktur. Attacker och strider kopplade till väpnade grupper har tidvis tvingat både hamn- och flygplatsverksamheten att stänga ner, vilket ytterligare förvärrat situationen. Bristen på säkerhet har gjort det svårt för humanitära organisationer att nå fram till de mest drabbade områdena, där väpnade grupper ofta har kontroll över territoriet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.