Nyheter

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina flyr landet efter veckor av dödliga protester

människor protesterar

Bangladesh genomgår dramatiska förändringar efter att premiärminister Sheikh Hasina efter 15 år vid makten igår avgick och flydde landet. Detta skedde efter omfattande studentprotester som krävde hennes avgång.

BANGLADESH | Militären i Bangladesh tog snabbt kontroll över situationen när premiärminister Sheikh Hasina lämnade sitt ämbete. Samordnarna för protesterna förväntas möta Gen Waker-Uz-Zaman, landets arméchef, för att diskutera framtiden och en möjlig övergång till en interimsregering. Zaman tillkännagav under ett tv-sänt tal att de har fört samtal med president Mohammed Shahabuddin. Shahabuddin bekräftade att en interimsregering ska hålla val så snart som möjligt.

De protesterande studenterna vill ha en tillfällig regering under ledning av Mohammad Yunus, tidigare vinnare av Nobels fredspris.

– Vi har talat med Mohammad Yunus och han har tackat ja till vår inbjudan att åta sig uppdraget, säger Nahid Islam, en av protestledarna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Internationellt har reaktionerna varit blandade. USA har uttryckt sitt stöd för en fredlig övergång och applåderat arméns återhållsamhet. Däremot har kritik riktats mot den våldsamma reaktionen från Hasinas regering mot de inledande protesterna, vilka började som ett motstånd mot förmånliga jobbkvoter.

Premiärministerns kritiker har varit särskilt röststarka. Chuck Schumer, majoritetsledare i den amerikanska senaten, har krävt rättvisa för de dödade under protesterna och kallat Hasinas styre för ”ohållbart.”

Samtidigt har Begum Khaleda Zia, ledare för oppositionspartiet och Hasinas politiska rival, frigetts från fängelse där hon suttit sedan 2018, anklagad för korruption.

Situationen i Bangladesh fortsätter att utvecklas och påverkar inte bara politiken utan även landets internationella relationer och ekonomiska situation. Världsbanken har meddelat att de fortfarande är fast beslutna att stödja ”utvecklingsambitionerna hos folket i Bangladesh”

Militär personal står vakt framför ett porträtt av premiärminister Sheikh Hasina under den nationella sorgedagen, som Bangladeshs regering förklarade för att minnas offren för de senaste landsomfattande dödliga sammandrabbningarna, i Dhaka, Bangladesh, tisdagen den 30 juli 2024. Foto: AP Photo/Rajib Dhar

Sheikh Hasina

Sheikh Hasina Wazed har spelat en betydande roll i Bangladesh politiska landskap som premiärminister. Hon är ledare för Awami League, ett parti som grundades av hennes far, Sheikh Mujibur Rahman, som var landets första president. Hasina har tjänat som premiärminister under flera mandatperioder, först från 1996 till 2001 och sedan igen från 2009 till idag.

Under hennes ledning har Bangladesh sett betydande ekonomiska framsteg, med en stadig tillväxt i BNP och en förbättring i sociala indikatorer som livslängd, läskunnighet och fattigdomsminskning. Dock har hennes tid vid makten också kantats av anklagelser om politisk repression, begränsningar i pressfriheten och mänskliga rättighetsöverträdelser.

Internationellt har Hasinas regeringar arbetat för att stärka Bangladeshs position globalt, men har stött på utmaningar som rohingya-flyktingkrisen, där miljoner flyktingar från grannlandet Myanmar har sökt skydd i Bangladesh. Denna kris har både ökat det internationella stödet för Bangladesh och skapat betydande inrikespolitiska och ekonomiska påfrestningar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.