Under juli månad har en svår värmebölja drabbat flera länder runt Medelhavet, med temperaturer som stigit över 40 grader. Denna extrema värme har lett till omfattande skogsbränder i bland annat Grekland och Portugal, och rapporter från Marocko har talat om dödsfall direkt relaterade till den brännande hetta som nådde upp till 48 grader.
KLIMAT | En analys av forskarnätverket World Weather Attribution visar att den här typen av extrem värme praktiskt taget skulle ha varit omöjlig utan de klimatförändringar som orsakats av mänsklig aktivitet, speciellt våra utsläpp av växthusgaser. Forskarna jämförde klimatdata från nuvarande förhållanden med historiska data från före industrirevolutionen och fann att dagens uppvärmning har gjort dessa värmeböljor betydligt mer sannolika och intensiva, rapporterar Syre.
Juli månads extremvärme i länder som Spanien, Grekland, Portugal, Marocko och Frankrike var 2,5-3,3 grader varmare än vad det skulle ha varit utan mänsklig påverkan på klimatet genom växthusgaser.
”Den extrema värmen i juli hade varit omöjlig om inte människan hade värmt upp planeten genom att bränna fossila bränslen som olja, kol och gas, och med andra aktiviteter som avskogning,” framhåller forskarna.
Friederike Otto, senior lektor vid Imperial College i London, ger dock ett hoppfullt budskap:
– Så länge människor bränner olja, gas och kol kommer värmeböljorna att bli varmare och fler människor att dö i förtid. Den goda nyheten är att vi inte behöver någon magisk lösning för att förhindra att saker och ting blir värre. Vi vet exakt vad vi behöver göra och har den teknik och kunskap som krävs för att göra det, ersätta fossila bränslen med förnybar energi, stoppa avskogningen. Ju snabbare vi gör detta, desto bättre.
Detta uttalande belyser vikten av att agera medvetet för vårt klimats framtid. Den senaste tidens värmebölja vid Medelhavet är därmed inte bara ett väderfenomen utan också ett starkt bevis på konsekvenserna av mänsklig påverkan på vår planet. Dessa händelser ger ytterligare en anledning till varför snabba åtgärder krävs för att minska våra utsläpp och övergå till mer hållbara energiformer. Vetenskapen är tydlig, och den visar vägen mot en mer hållbar framtid. Nu är det upp till oss att följa den vägen.
***
ⓘ Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår AI-policy här.