Nyheter

Ökad dödlighet till följd av klimatförändringarna och värmen

skogsbrand med flyende man

WHO:s europeiska region, som omfattar 53 medlemsstater, upplever den snabbaste temperaturökningen bland WHO:s sex regioner. Den extremt höga värmen kräver nu fler än 175 000 liv varje år, en siffra som förväntas stiga i takt med att klimatförändringarna accelererar.

KLIMAT | För bara några dagar sedan riktade FN:s generalsekreterare António Guterres en global uppmaning till åtgärder mot den extremt höga värmen och dess dödliga konsekvenser i ett uttalande.  Med en ökning på 30 procent i värmerelaterad dödlighet under de senaste 20 åren i regionen, står det klart att klimatkrisen driver upp temperaturerna till nivåer som människor har svårt att hantera.

– Extrema temperaturer som de vi upplever just nu förvärrar verkligen kroniska tillstånd, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, andningssjukdomar och cerebrovaskulära sjukdomar, mental hälsa och diabetesrelaterade tillstånd. Den extrema värmen som vi upplever är ett särskilt problem för äldre människor, särskilt de som bor ensamma. Det kan också lägga en extra börda på gravida kvinnor, säger WHO:s regionchef Dr. Hans Kluge:

– I den europeiska regionen är värmestress den främsta orsaken till klimatrelaterade dödsfall i regionen.

På vissa platser runt om i världen driver klimatkrisen redan temperaturerna upp till outhärdliga nivåer. 489 000 värmerelaterade dödsfall inträffar globalt varje år, varav 36 procent, eller mer än 175 000, är i WHO:s europeiska region. Bara i Europa motsvarar det 20 dödsfall i timmen.

Till följd av detta håller WHO Europe, genom sitt europeiska centrum för miljö och hälsa i Bonn, Tyskland, på att utveckla en andra upplaga av sin handlingsplan för värme och hälsa. Den nya planen syftar till att erbjuda en evidensbaserad referenspunkt för nationella och lokala myndigheter att anta eller uppdatera sina egna planer för att bättre hantera värmerisker.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar till fyra kritiska åtgärdsområden: att ta hand om de mest utsatta, skydda arbetare, stärka ekonomiers och samhällens motståndskraft samt begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.