Nyheter

Yahya Sinwar ny ledare för Hamas

Poster med Yahya Sinwar

Den militanta islamistgruppen Hamas har utsett Yahya Sinwar som ny politisk ledare efter att Ismail Haniyeh dödades i en förmodad israelisk attack i Iran förra veckan. Beskedet kom på tisdagskvällen och markerar en betydande förändring i gruppens ledarskap.

PALESTINA | Sinwar har länge pekats ut som en av de mest inflytelserika personerna inom Hamas och är känd för att ha varit en av hjärnorna bakom den stora terrorattacken mot Israel den 7 oktober. Han står nu högst upp på Israels dödslista i deras försök att förgöra Hamas och dess ledarskap. Sinwar har även nära band till Iran, vilket ytterligare komplicerar den redan spända situationen i regionen, rapporterar DN.

Till skillnad från sin föregångare Haniyeh, som levde i exil i Qatar under flera år, har Sinwar stannat kvar i Gaza. Sedan 2017 har han varit Hamas ledare i territoriet och har sällan framträtt offentligt. I nära samarbete med Hamas väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, och Hamasledaren Mohammed Deif, har Sinwar arbetat för att stärka gruppens militära kapacitet.

Israels militär meddelade i juli att det finns tecken på att Mohammed Deif dödades i en attack tidigare samma månad mot ett läger utanför Khan Yunis i södra Gaza. Detta har ytterligare försvagat Hamas ledarskap, vilket gör utnämningen av Sinwar ännu mer betydelsefull.

Utnämningen av Sinwar kommer samtidigt som spänningarna i Mellanöstern ökar. Iran och dess allierade har utlovat hämnd efter att både Ismail Haniyeh och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödades förra veckan. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sade i ett tv-sänt tal på tisdagen att både milisgruppen och Iran är ”skyldiga att svara” Israel efter de dödliga attackerna mot Shukr och Haniyeh, ”oavsett konsekvenser”.

Nasrallah betonade att Hizbollah kommer att svara ”på egen hand eller i samband med ett enhetligt svar från hela axeln”, med hänvisning till Iranstödda grupper i regionen. Irans nytillträdde president Masoud Pezeshkian sade på måndagskvällen, i samband med ett möte med det ryska säkerhetsrådets Sergej Sjojgu, att ”den sionistiska regimen kommer att få ett svar för sina brott.”

Under tisdagen dödades tolv palestinier och flera skadades i tre separata israeliska räder på den ockuperade Västbanken. Israel har utfört upprepade attacker i området sedan kriget i Gaza bröt ut i oktober förra året, och enligt lokala hälsomyndigheter har fler än 600 palestinier dödats. Samtidigt har militanta palestinier utfört flera attacker mot israeler.

Enligt libanesiska säkerhetskällor, rapporterade av AFP, dödades även sex personer från den väpnade gruppen Hizbollah i en israelisk attack i Libanon under tisdagen. Denna eskalering av våldet visar på den komplexa och farliga dynamiken i regionen, där varje attack och motattack riskerar att dra in fler aktörer och förvärra konflikten ytterligare.

Den nya ledaren för Hamas, Yahya Sinwar, står nu inför en utmanande tid där han måste navigera genom en alltmer instabil politisk och militär miljö. Hans nära band till Iran och hans tidigare roll inom Hamas militära gren gör honom till en central figur i den fortsatta konflikten mellan Israel och de Iranstödda grupperna i regionen.

***
ⓘ Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår
AI-policy här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.