Prenumerera

Logga in

Nyheter

Livslång åtalsimmunitet för Belarus president Lukasjenko

Belarus president Alexander Lukasjenko.

Belarus president Alexander Lukasjenko har just undertecknat en kontroversiell lag som ger honom livslång immunitet från åtal och begränsar oppositionsledare i exil möjlighet att kandidera i framtida presidentval.

BELARUS / Lagen, som teoretiskt kan gälla alla före detta presidenter och deras familjer, är i praktiken av störst relevans för Lukasjenko själv, som dominerat landets politiska scen med järnhand under nästan tre decennier.

Den nya lagstiftningen, som syftar till att stärka Lukasjenkos makt, inför betydande hinder för potentiella utmanare i det kommande presidentvalet 2025. Den sätter skarpa restriktioner för presidentkandidater och gör det i praktiken omöjligt för oppositionsledare som lever i exil att ställa upp som kandidater.

Enligt den nya lagen krävs det att presidentkandidater är medborgare i Belarus och  permanent bott i landet i minst 20 år, utan uppehåll i andra länder. Detta utesluter flera exilpolitiker från att kunna delta i presidentvalen.

Massprotesterna som skakade Belarus under Lukasjenkos kontroversiella omval år 2020, fördömdes av oppositionen och den västliga världen som bedrägliga. Sedan dess har landet fortsatt att brottas med politiska spänningar, där över 35 000 personer greps av myndigheterna och många av dem torterades eller lämnade landet.

Även om den nya lagen ger Lukasjenko och hans familj livslångt skydd och förmåner efter en eventuell avgång från makten, möts den av stark kritik från oppositionsledare som Sviatlana Tsikhanouskaya. Tsikhanouskaya, som flydde till Litauen 2020, betecknade lagen som Lukasjenkos svar på ”rädsla för en oundviklig framtid”.

– Lukasjenko, som förstörde tusentals belarusiers öden, kommer att straffas enligt internationell lag, och ingen immunitet kommer att skydda honom mot detta, det är bara en tidsfråga, säger Tsikhanouskaya.

Oppositionen fortsätter att kräva en utredning av försvunna oppositionspolitiker och överföringen av ukrainska barn till Belarus. Trots dessa påtryckningar förblir runt 1 500 politiska fångar fängslade i Belarus, inklusive Nobels fredspristagare Ales Bialiatski.

Tsikhanouskaya betonade att deras mål är att se till att Lukasjenko ställs inför rätta och att rättvisa skipas för de lidande som fortfarande hålls bakom lås och bom i landet.

Fakta Alexander Lukasjenko

Lukasjenko har varit president i Belarus sedan 1994 och är en av de längst sittande ledarna i världen.
Under hans tid vid makten har landet upplevt en auktoritär regim med begränsad politisk frihet och rapporter om valfusk och människorättskränkningar.
Han har vunnit flera presidentval, men flera av dessa har ifrågasatts av både inhemska och internationella observatörer.
Lukasjenkos regering har varit präglad av stark kontroll över media och politiska institutioner.
Han har ofta motsatt sig västvärlden och haft nära band till Ryssland, vilket har lett till spänningar med EU och USA.
Under hans tid vid makten har Belarus fått internationell kritik för rapporterade människorättskränkningar, inklusive förtryck av politiska motståndare, fängslanden av oppositionella och bristande yttrandefrihet.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.