Prenumerera

Logga in

Nyheter

Nära tusen nyupptäckta djurarter

Fossilfynd visar att pingviner som levde för 60 miljoner år sedan kan ha vägt 150 kilo.

Benlösa ödlor, färgglada getingar och nya dinosauriefossiler är några av de 968 arter som upptäcktes under 2023.
Forskare har också hittat spår av jättepingviner.

DJURLIV | Forskare kommer sannolikt att minnas 2023 som getingarnas år, då hela 619 arter av pollinerande, rov- och parasitgetingar upptäcktes. Några av de nyfunna går i färgerna blått, lila och orange. Det skriver amerikanska CNN.

Under de senaste 60 åren har flera olika getingarter varit viktiga för mångfalden. Doktor John Noyes, som bedriver en pågående forskning om bin, myror och getingar i Costa Rica, förklarar att insekterna håller borta skadedjur som förstör jordbruksgrödor.

– Det är viktigt att fortsätta att beskriva nya arter. Många kommer att ha ett stort inflytande på sin miljö och vet vi inte vad vi ska kalla dem kan vi heller inte förmedla något om dem, säger han till CNN.

Oupptäckta underverk

Listan över 968 nya arter inkluderar bland annat tidigare okända dinosaurier och utdöda varelser, skalbaggar, nattfjärilar, havssniglar, ödlor, fiskar, grodor, spindlar och växter, enligt tv-kanalen.

De nya arterna upptäcktes av forskare vid Naturhistoriska museet i London och Kaliforniens vetenskapsakademi. Fynden visar att jorden fortfarande är ett hem för många oupptäckta underverk.

”Samtidigt förblir en miljon arter hotade på grund av människans aktiviteter, såsom förstörelse av livsmiljöer, klimatförändringar och föroreningar”, säger Scott Sampson, chef för Kaliforniens vetenskapsakademi, i ett pressmeddelande.

Bepansrad dinosaurie

Vid Angolas näst högsta berg, Serra da Neve, har forskare observerat en benlös ödla som också kallas för skink. Arten påminner om en orm, men skiljer sig genom sina utanpåsittande öronöppningar och rörliga ögonlock.

Genom att studera fossiler har forskare också identifierat fyra nya arter av utdöda fåglar. Ett av årets mest spännande fynd är jättepingvinen ”kumimanu fordycei” som verkar vara den största pingvinen som någonsin har funnits på jorden. Arten levde för 60 miljoner år sedan och vägde uppskattningsvis 150 kilo.

På Isle of Wight i Storbritannien har en okänd art av en bepansrad dinosaurie hittats. Ankylosaurusen ska ha vandrat på ön för 140 miljoner år sedan. Samma ö anses vara en av de bästa platserna i Europa för att hitta dinosauriefossiler.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.