Startsida - Nyheter

Nyheter

Georgien skakas av växande protester

kvinna svept i Georgiens flagga

Tusentals demonstranter fyller gatorna i Georgien efter regeringens beslut att pausa landets EU-anslutningsförhandlingar. Kritiker varnar för en auktoritär utveckling och ett skifte mot Ryssland, medan internationella reaktioner fördömer regeringens agerande.

GEORGIEN | Georgien har under den senaste veckan blivit scen för omfattande protester, sedan regeringen meddelade att landets EU-förhandlingar skjuts upp till 2028. Beslutet, som möttes av ilska och frustration från både oppositionen och stora delar av befolkningen, har resulterat i nattliga demonstrationer i huvudstaden Tbilisi och flera andra städer.

Tusentals människor har gått ut på gatorna med georgiska flaggor och EU-flaggor, skanderat slagord och uttryckt sitt stöd för europeisk integration. Protesterna har präglats av våldsamma sammandrabbningar med polisen, som har använt tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassorna. Enligt georgiska tjänstemän har över 100 personer gripits, medan många har skadats.

Beslutet att pausa EU-förhandlingarna motiverades av premiärminister Irakli Kobakhidze med att Europaparlamentet avvisat Georgiens valresultat, med hänvisning till oegentligheter. Partialliansen Georgisk Dröm anklagade EU för att använda anslutningsförhandlingarna som ett verktyg för att ”utpressa” landet och försöka ”organisera en revolution”. Regeringen meddelade också att man vägrar ta emot några budgetbidrag från EU fram till 2028, rapporterar Reuters.

Georgien, som blev självständigt från Sovjetunionen 1991, har länge strävat efter att bli medlem i EU. Målet om europeisk integration är inskrivet i landets grundlag, och enligt en undersökning från National Democratic Institute stöder 79 procent av befolkningen ett närmare samarbete med Europa.

Att pausa förhandlingarna markerar dock en vändpunkt som många ser som en avvikelse från landets europeiska kurs. Kritiker riktar skarp kritik mot det regerande partiet Georgisk Dröm, som anklagas för att fjärma sig från väst och föra en alltmer pro-rysk politik. Partiet, som grundades av miljardären Bidzina Ivanishvili med starka kopplingar till Ryssland, har under senare år infört flera lagar som ses som inskränkningar av demokratiska rättigheter. Tidigare i år drev Georgisk Dröm igenom en omstridd ”utländsk agent”-lag, vilket ledde till kraftiga protester och internationell kritik.

President Salome Zourabichvili, som är känd för sin pro-västliga hållning, har fördömt regeringens agerande och kallat polisens ingripanden under protesterna för ”brutala och oproportionerliga attacker mot det georgiska folket och media”. Hon jämförde polisens agerande med ”ryskt förtryck”.

USA och EU har uttryckt skarp kritik mot den georgiska regeringen. USA:s utrikesdepartement fördömde vad det kallade ”polisens överdrivna våldsanvändning” och varnade för att landets demokratiska utveckling står på spel. EU:s utrikeschef Kaja Kallas uttryckte i ett uttalande stöd för det georgiska folkets val av en europeisk framtid och beklagade regeringens beslut att pausa EU-förhandlingarna.

– Vi fördömer våldet mot demonstranter och beklagar signalerna från det styrande partiet att inte följa Georgiens väg mot EU och demokratisk tillbakagång av landet, skrev Kallas på X-Twitter.

Georgiens relation till Ryssland har blivit alltmer omstridd, särskilt efter den ryska invasionen av Ukraina. Många georgier känner en djup fientlighet mot Ryssland, som invaderade Georgien 2008 och idag ockuperar cirka 20 procent av dess territorium. Samtidigt har Georgisk Dröm under senare år förbättrat relationerna med Moskva, vilket väckt farhågor om ett närmande till Kreml.

Premiärminister Kobakhidze har avfärdat kritiken och hävdat att regeringen agerar i landets intresse. Han försvarade polisens agerande och säger att myndigheterna ”framgångsrikt skyddat staten från ytterligare ett försök att bryta mot den konstitutionella ordningen”, rapporterar Reuters.

Experter varnar för att regeringens beslut kan markera början på en auktoritär utveckling. Ketevan Chachava, forskare vid Center for European Policy Analysis, säger att landet riskerar att bli ”odemokratiskt, ofritt och ett land där grundläggande friheter inte respekteras”.

– Detta är en röd flagga. Det visar att regeringen är redo att gå mycket längre, säger Chachava, till CNN.

Trots regeringens försök att pausa EU-förhandlingarna fortsätter tusentals georgier att demonstrera i hopp om att rädda landets europeiska framtid. Frågan om Georgiens vägval – mot Ryssland eller Europa – har blivit en symbol för den djupa splittring som präglar landets politiska landskap.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.