Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ny studie: Inom tre år kan Arktis is vara smält

isberg och liten båt

En isfri nordpol är inte längre en avlägsen dystopi. Redan inom tre till sex år kan det vara verklighet, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.
– Men det är ännu inte för sent att rädda havsisen, säger klimatolog Céline Heuzé.

KLIMAT | Under de senaste fyra decennierna har Arktis värmts upp nästan fyra gånger snabbare än resten av jorden, med förtunnade ismassor som följd. Isbjörnar, valrossar och sälungar hör till dem som har fått sin livsmiljö begränsad i och med avsmältningen.

Under en polarexpedition som ägde rum i somras kunde de deltagande forskarna konstatera att havsisen norr om Svalbard var mycket tunnare än normalt. För 20 år sedan var den 2–3 meter tjock efter sommarens avsmältning, medan årets is uppmättes till endast 1 meter i genomsnitt. 

– Isen var så tunn och ”rutten” att vi knappast hade behövt en isbrytare till den här expeditionen, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Redan inom tre till sex år kan havet vid Arktis bli isfritt, skriver hon och forskarkollegorna i en ny vetenskaplig artikel i Nature communications. Om det skyddande istäcket försvinner från havsmassorna kommer vattnet att värmas upp ännu mer av luften vilket i sin tur kan försvåra ny isbildning. Något som skulle förändra Arktis ekosystem i grunden. 

I år var den minsta uppmätta arealen is i Arktis 3,67 miljoner kvadratkilometer. Forskarnas definition av isfritt är inte att all is är borta, utan att havsisen understiger 1 miljon kvadratkilometer. Det motsvarar ungefär två gånger Sveriges yta, medan hela Arktis är stort som Afrika. 

För att området ska bli ”isfritt” krävs att en rad vanliga väderfenomen inträffar under året. Ifall isen är tunnare än normalt när hösten börjar, och detta följs av en värmebölja under vintern (med arktiska mått: varmare än -20 grader) vilket hämmar tillväxten av ny is, kan en kraftig storm under sommaren göra havet isfritt, enligt forskarna.

– Alla dessa händelser har redan inträffat flera gånger i Arktis, men inte i en följd under en säsong. Sannolikheten för att det ska inträffa ökar i takt med klimatförändringarna, enligt IPCC:s klimatmodeller. Men det är ännu inte för sent att rädda havsisen, om vi slutar att släppa ut så mycket växthusgaser i atmosfären, säger Céline Heuzé.

Hanna Westerlund

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.