Prenumerera

Logga in

Nyheter

AI-studie avslöjar effektiva klimatåtgärder

elbil som laddas

Maskininlärning identifierar 63 framgångsrika insatser som minskar koldioxidutsläppen globalt

KLIMAT | Endast 63 av 1 500 granskade klimatinsatser har lett till betydande minskningar av koldioxidutsläpp, visar en ny studie publicerad i Science. Forskare använde maskininlärning för att analysera klimatåtgärder globalt och fann att kombinationer av insatser är mer effektiva än enskilda åtgärder för att minska utsläpp, rapporterar Nature.

Forskarna identifierade 63 effektiva klimatinsatser i 35 länder, vilket ledde till en genomsnittlig minskning av utsläppen med 19 procent. Dessa åtgärder, som tillsammans minskar utsläppen med mellan 0,6 och 1,8 gigaton koldioxidekvivalenter, visade att en mix av politikområden är mer framgångsrik än isolerade insatser.

– Att använda rätt mix av insatser är viktigare än att använda en många insatser, säger Annika Stechemesser, forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research och en av författarna till studien. Hon lyfter fram exempel som Storbritanniens utfasning av koleldade kraftverk, effektivt kombinerad med koldioxidprissättning, och Norges förbud mot bilar med förbränningsmotorer som fick stöd av ekonomiska incitament för elbilar.

Studien, som undersökte insatser från 1998 till 2022 i 41 länder, inklusive de största utsläpparna Kina, USA och Indien, kategoriserade insatserna i 48 olika typer, från utsläppshandelssystem till subventioner för fossila bränslen.

– Tidigare utvärderingar har vanligtvis koncentrerats på en snäv uppsättning framträdande insatser i utvalda länder, utan att se de hundratals andra åtgärderna, säger Stechemesser.

Forskarna kombinerade maskininlärning, AI, med statistisk analys för att identifiera betydande utsläppsminskningar i sektorer som byggnader, el, industri och transport.

Studiens resultat visar att policykombinationer är särskilt effektiva inom specifika sektorer och ekonomier. Till exempel var energiskatter effektiva i höginkomstländer, medan andra kombinationer behövdes i låg- och medelinkomstländer. Beskattning var den enda fristående åtgärden som kunde uppnå betydande minskningar i alla sektorer.

Xu Chi, ekolog vid Nanjing University, ser studien som en varning:

– Denna studie ger en varning till länder runt om i världen att deras klimatpolitik har haft mycket begränsade effekter hittills. Befintliga insatser kommer att behöva omvärderas och förändringar kommer att behöva göras.

Enligt FN är världens årliga utsläpp beräknade att vara 15 gigaton koldioxidekvivalenter högre till 2030 än vad som krävs för att hålla den globala uppvärmningen under 2 °C, vilket understryker behovet av effektiva klimatåtgärder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.