Nyheter

Maduro flyttar julen till oktober mitt i Venezuelas politiska kris

Nicolás Maduro.

Venezuelas president Nicolás Maduro har beslutat att julfirandet ska börja redan i oktober, trots den politiska turbulensen efter valet.

VENEZUELA | Venezuelas president Nicolás Maduro meddelade i måndags att årets julfirande ska börja redan den 1 oktober. Detta besked kom bara timmar efter att åklagarmyndigheten beordrat arresteringen av oppositionskandidaten Edmundo González Urrutia, som anklagas för terrorismrelaterade brott. Mitt i den pågående politiska krisen utnyttjade Maduro sitt tv-program för att tillkännage den tidiga starten av julen i det karibiska landet, rapporterar El Pais.

– Det är september och det luktar redan jul, det luktar jul. Och det är därför jag i år, som en hyllning till er, i tacksamhet till er, kommer att dekretera att julen ska flyttas fram till den 1 oktober, förklarade presidenten under sitt framträdande:

– Jul börjar den 1 oktober. För alla har julen kommit, med frid, lycka och trygghet.

Under 2020 tillkännagav Maduro att julfirandet skulle börja den 15 oktober, och året därpå tidigarelade han det ytterligare till den 4 oktober. År 2023 meddelade han att julen skulle börja redan den 1 oktober. Dessa tidiga julfiranden är en del av Maduros sätt att mobilisera stöd från sina anhängare och fokusera på positiva aspekter som firande och glädje, även under perioder av politisk och ekonomisk kris.

På måndagskvällen fördjupades den politiska krisen när det avslöjades att åklagarmyndigheten hade begärt gripande av González för påstådda brott, inklusive kriminell förening, vilket kan ge upp till 10 års fängelse, och konspiration, som kan straffas med upp till 16 års fängelse. Denna begäran, som undertecknats av åklagaren Luis Ernesto Dueñez Reyes, publicerades på åklagarens Instagramkonto och riktades till en domare vid en särskild antiterrordomstol, rapporterar The Guardian.

Oppositionsledaren María Corina Machado, som blev förbjuden att kandidera i valetoch som efterträddes av González, fördömde beslutet och anklagade Venezuelas administration för att ha ”förlorat all känsla för verkligheten”.

– Genom att hota den tillträdande presidenten är allt de gör att förena oss ytterligare och öka stödet för Edmundo González bland venezuelaner och i världen, kommenterade Machado på X-twitter och uppmanade samtidigt oppositionsanhängare att förbli lugna.

Efter två dagars gatuprotester, som utlösts av Maduros omstridda påstående om vinst, har över 1 700 personer fängslats. Maduro har inte visat några tecken på att han är beredd att lämna makten inför invigningen den 10 januari av Venezuelas nästa president. Istället har han anklagat Machado och González för att ingå i en ”fascistisk” utländsk komplott för att störta honom.

Människorättsgrupper rapporterade på söndagen att minst 86 tonåringar, som gripits under regeringens tillslag, hade släppts. Trots detta har hundratals andra fångar förts till högsäkerhetsfängelser och står inför anklagelser om terrorism. Flera nyckelpersoner nära Machado och González, inklusive advokaten Perkins Rocha, har gripits av hemlig polis. González, som har kallats en terrorist ”råtta” av Maduros nya inrikesminister, har inte setts offentligt på flera veckor, och hans vistelseort är okänd.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.