Startsida - Nyheter

Ledare

Regeringen stryper biståndet till världens fattigaste länder

Valdemar Möller med citat

LEDARE | Regeringen är i full färd med att genomföra paradigmskiften på en rad områden. Det handlar bland annat om migrationspolitiken, kriminalpolitiken och, inte minst, biståndspolitiken. Nyligen rapporterade DN om hur regeringen bland annat stryper biståndet till Diakonia som arbetar med att motverka könsstympning i Burkina Faso – ett av världens fattigaste länder. Men Diakonia är långt ifrån ensamma om att drabbas. De 1,8 miljarder kronor i biståndsbudgeten som tidigare gått till 17 utvalda organisationer ska nu fördelas på andra sätt, meddelar bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forsell (M). 

Ett av förslagen är att Sida ska ta hand om vidareförmedlingen av de biståndsmedel som tidigare gått till organisationerna, något som enligt Sida själva skulle kräva att de fick ett tillskott på 768 miljoner kronor om året. Ett annat förslag är att ansökningsförfarandet ska bli mer ”konkurrensutsatt” – fler organisationer ska alltså vara med och tävla om pengarna i biståndspotten (som regeringen kraftigt har skurit ner). Det nya systemet ska vara på plats redan den 1 januari nästa år, vilket innebär att tusentals biståndsprojekt just nu står stilla i väntan på om de kommer få fortsatt finansiering eller ej. 

Samtidigt har regeringen också avvecklat det så kallade enprocentsmålet – det vill säga att en procent av Sveriges BNP ska gå till bistånd – något som har varit en grundsten i svensk biståndspolitik i över femtio år. Johan Forsell är själv väldigt öppen med att han vill satsa mer på handel och mindre på bistånd. ”Jag har tillbringat mycket tid på flygplan och i olika länder. På väldigt många håll får vi höra: ’bistånd kan väl vara bra om det används rätt, men vad vi framför allt vill ha är svenska investeringar och jobb som Sverige kan skapa’”, säger han till DN. Man kan undra vad det är för människor Johan Forsell möter på sina flygresor kors och tvärs över världen, jag tvivlar på att det är de fattiga kvinnorna i Burkina Faso exempelvis som faktiskt får ta del av biståndspengarna. 

Johan Forsell säger också att han vill att biståndet ska bli mer transparent. Detta kan man förstås tycka är bra, men det är svårt att se hur det går ihop med att man samtidigt ser till att Sida måste lägga ner tidningen Omvärlden som har bevakat och granskat svenskt bistånd i femtio år. 

Egentligen borde man inte bli förvånad, det här är nämligen en del av en väl utarbetad strategi från regeringens sida. Först stryper man finansieringen till civilsamhället, sedan drar man också undan mattan för många av de medier som bevakar dem och som kan komma att ställa kritiska frågor. Global är en av de tidningar som drabbades när Mediestödet nyligen gjordes om – men även tidningar som socialdemokratiska Aktuellt i Politiken, liberala Nu och socialistiska Flamman har blivit av med mediestöd. Inte ens tidningar på glesbygden, som man sa sig vilja gynna med det nya stödet, ser ut att ha tjänat på det

I Tyskland gjorde nyligen det högerextrema partiet AfD stor succé i delstatsvalen. Samtidigt kom rapporter om att all media var portad från deras valvaka. Först var det bara tidningarna Der Spiegel, Bild-Zeitung och Taz. Men när dessa tidningar anklagade AfD för diskriminering valde man helt enkelt att porta alla medier. Så kan man också göra om man vill slippa obekväma frågor. I Sverige har det inte gått riktigt så långt ännu, men även här ser vi hur exempelvis Sverigedemokraterna ofta väljer att inte svara på frågor från vissa medier eller journalister och anklagar medierna för att sprida osanningar.

Apropå osanningar, i det stora landet i väst har Donald Trump byggt sin karriär på att utmåla media som en hop med lögnhalsar, och det har gett resultat. I en undersökning från förra året kan man se att 39 procent av amerikanerna inte har något förtroende för media överhuvudtaget och 29 procent väldigt lite förtroende. 

Det är en omvälvande tid vi lever i, en tid då demokratin är hotad inifrån. Det innebär att medias uppgifter – att bevaka, fördjupa och granska – blir ännu viktigare än tidigare. Det gäller att vi slår vakt om det, imorgon kan det vara försent.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.