Startsida - Nyheter

Nyheter

Tillslag mot kritiker i Azerbajdzjan inför COP29

Bahruz Samadov

Fredsaktivister och forskare arresteras på falska anklagelser i en omfattande kampanj mot kritiska röster.

AZERBAJDZJAN | Azerbajdzjanska myndigheter fortsätter sina tillslag mot kritiker genom att arrestera Bahruz Samadov, en forskare och politisk analytiker, på grund av falska anklagelser om förräderi, rapporterar Human Rights Watch. Bahruz Samadov, doktorand vid Charles University i Prag, är den senaste arresterade forskaren inför COP29, FN:s globala klimattoppmöte som Azerbajdzjan kommer att vara värd för i november 2024.

I juli arresterades också forskaren Igbal Abilov under liknande anklagelser. Båda männen har skickats till fyra månaders häkte och riskerar långa fängelsestraff om de fälls. Dessa arresteringar är en del av en större kampanj mot kritiska röster i landet.

– Azerbajdzjanska myndigheter bedriver ett obevekligt angrepp mot avvikande röster, och arresteringarna av Samadov och Abilov är de senaste illustrationerna av detta tillslag, säger Giorgi Gogia, biträdande chef för Europa och Centralasien på Human Rights Watch:

– Azerbajdzjans fientlighet mot oberoende medborgaraktivism väcker allvarliga farhågor om huruvida människorättsförsvarare, akademiker, journalister och andra oberoende medlemmar av civilsamhället kommer att kunna delta meningsfullt på COP29.

Samadov, som ofta skriver kritiska artiklar om den politiska utvecklingen i Azerbajdzjan och var en kritiker till det andra Nagorno-Karabach-kriget2020, arresterades den 21 augusti i Baku. Myndigheterna anklagade honom för förräderi och hävdade att han kommunicerade känslig information till armeniska medborgare via WhatsApp. Samadov har förnekat anklagelserna och kallat sig själv för en ”fredsfånge”.

Igbal Abilov, medlem av den etniska minoritetsgruppen Talysh och forskare om etniska minoriteter, arresterades i juli när han försökte återvända till Vitryssland efter ett besök i Azerbajdzjan. Han anklagas för att ha agerat på uppdrag av Armeniens nationella säkerhetstjänst. Myndigheterna har förbjudit all kommunikation mellan Abilov och hans familj.

Ytterligare ett fall inträffade den 27 augusti när en annan forskare, Cavidan Aghayev, som är starkt kritisk mot den azerbajdzjanska regeringens politik – särskilt vad gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, hindrades från att lämna landet och kvarhölls för förhör i samband med utredningen mot Samadov.

Under året har över 30 oberoende journalister, aktivister och akademiker arresterats på falska anklagelser. Bland de fängslade finns människorättsförsvararen Anar Mammadli och ekonomen Gubad Ibadoghlu, som båda anklagas för brott som smuggling, penningtvätt och skatteflykt.

Human Rights Watch betonar att ett meningsfullt deltagande från det civila samhället är avgörande för att säkerställa rättvisa och ambitiösa klimatåtgärder vid COP29.

– Azerbajdzjan borde släppa de orättvist fängslade och avsluta förföljelsen, säger Gogia:

– De bör garantera att aktivister, människorättsförsvarare och journalister kommer att kunna delta på ett meningsfullt sätt före, under och efter COP29-konferensen.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev vid en vallokal under ett snabbval i parlamentet i Baku, Azerbajdzjan, söndagen den 1 september 2024. FOTO: Azerbajdzjans presidentpresskontor via AP

Azerbajdzjan och mänskliga rättigheter

Azerbajdzjan har länge varit föremål för omfattande kritik från internationella människorättsorganisationer på grund av sin behandling av mänskliga rättigheter. Landet styrs av president Ilham Aliyev, som har suttit vid makten sedan 2003. Regimen anklagas för att vara auktoritär och för att systematiskt kränka grundläggande friheter såsom yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet.

Enligt rapporter från Human Rights Watch används rättssystemet i Azerbajdzjan ofta som ett verktyg för att tysta oppositionen och kritiska röster. Myndigheterna har gripit och fängslat journalister, politiska aktivister och människorättsförsvarare på tvivelaktiga grunder, såsom förräderi, skatteflykt och uppvigling. Dessa arresteringar sker ofta utan att några bevis presenteras, och många anser att anklagelserna är politiskt motiverade.

Ett exempel på detta är arresteringen av Gubad Ibadoghlu, en framstående ekonom och professor som specialiserat sig på antikorruption inom olje- och gassektorerna. Han arresterades 2023 och hölls i fängelse i nio månader innan han släpptes i husarrest. Hans fall har blivit en symbol för regeringens förtryck mot kritiska röster.

Azerbajdzjans regering har också kritiserats för sin behandling av etniska minoriteter och för att begränsa rätten till fredliga sammankomster. Amnesty International rapporterar att myndigheterna ofta nekar tillstånd för demonstrationer och att säkerhetsstyrkor använder övervåld mot protester. Situationen för mänskliga rättigheter har försämrats ytterligare inför FN:s klimattoppmöte COP29, som ska hållas i Azerbajdzjan i november 2024. Inför mötet har regeringen intensifierat sitt tillslag mot civilsamhället och kritiska röster, vilket skapat oro för deltagarnas säkerhet och för möjligheterna till en fri och öppen debatt.

Internationella människorättsorganisationer, inklusive Human Rights Watch och Amnesty International, har upprepade gånger uppmanat Azerbajdzjans regering att respektera de mänskliga rättigheterna och att släppa alla som fängslats på grund av sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter. Dessa organisationer betonar vikten av ett öppet och inkluderande samhälle där alla röster kan höras utan rädsla för repressalier.

Human Rights Watch: ”Azerbaijan: Intensifying Repression of Critics
Amnesty International: ”Azerbaijan: End crackdown on critics ahead of COP29
Freedom House: ”Freedom in the World 2023: Azerbaijan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.