Ett enigt Konstitutionsutskott (KU) framför kritik mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i tre specifika ärenden, inklusive hennes hantering av Strålsäkerhetsmyndighetens ledning och uttalanden om ny kärnkraft samt tidpunkten för klimathandlingsplanens inlämning.
SVERIGE | I den årliga granskningen som Konstitutionsutskottet presenterade förra veckan, pekas brister ut i fem fall av regeringens agerande. Tre av dessa fall berör specifikt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari från Liberalerna (L). Bland annat kritiseras ministern för förflyttningen av Nina Cromnier från hennes tjänst som generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, en åtgärd som Pourmokhtari hävdar genomfördes med samsyn, medan Cromnier själv menar att det skedde mot hennes vilja.
Vidare ifrågasätts Pourmokhtaris uttalande om behovet av ny kärnkraft, där hon under en pressträff uttalade att ”Sverige behöver tio nya kärnkraftsreaktorer” som ett räkneexempel. KU anser att kommunikationen kring detta inte varit tillräckligt tydlig, men noterar att ministeriet kontaktat medier i efterhand för att förtydliga uttalandets intention.
– Det är väldigt viktigt att saker och ting ska vara det de ser ut att vara. Vi kan inte lita på att alla automatiskt uppfattar nyanser, sade Jan Riise (MP) vid pressträffen.
Ytterligare kritik riktas mot Pourmokhtaris felaktiga formulering om att klimathandlingsplanen ”bör” lämnas in före årsskiftet, vilket snabbt rättades till då planen faktiskt ”ska” lämnas in före denna tidpunkt.
– Vi noterar att detta misstag rättades till samma dag, kommenterade Malin Danielsson (L) vid pressträffen.
KU har även påmint om vikten av att dokumentera dialoger för att undvika missförstånd och skillnader i uppfattningen om åtgärder genomförts frivilligt eller inte. Uttalanden som ministern gjort i Aktuell Hållbarhet, där Pourmokhtari sagt att ”alla statsråd raderar sina sms”, tas upp som exempel där kommunikationen kan leda till missuppfattningar.
KU har dock valt att inte yttra sig om de raderade sms:en vid detta tillfälle.