Prenumerera

Logga in

Nyheter

Migranter utnyttjas i Europas jordbruksindustri

Thailändska bärplockare

En ny rapport avslöjar att Europas jordbruksindustri utnyttjar åtminstone 2,4 miljoner migranter som arbetar med att skörda frukter och grönsaker. Rapporten belyser systematiska kränkningar av migrantarbetares rättigheter enligt EU:s arbetsrätt och mänskliga rättigheter i nio EU-länder. Senaste statistiken visar att en av fyra arbetare inom sektorn är invandrare, även om antalet faktiskt kan vara betydligt högre.

ARBETE | Miljontals migrerande lantarbetare anses vara utsatta för utnyttjande i Europas jordbrukssektor. Enligt en ny rapport, Essential but Invisible and Exploited, publicerad av University of Comillas och Oxfam, utsätts minst 2,4 miljoner migranter för kränkningar av såväl EU:s arbetsrätt som mänskliga rättigheter när de skördar kontinentens frukter och grönsaker.

Rapporten pekar på en omfattande kränkning av rättigheter, speciellt bland dem som arbetar i länder som Spanien och Italien där lönegap och dåliga arbetsvillkor är vanliga. Bland annat betalas migrerande arbetstagare under minimilönen, och kvinnor tjänar ofta upp till 30 procent mindre än sina manliga motsvarigheter.

Rapporten belyser även andra former av övergrepp som migrerande arbetstagare står inför, inklusive sexuella övergrepp och våld vid strejker. Många av de intervjuade arbetstagarna rapporterar om extremt långa arbetsdagar, otillräckliga levnadsvillkor och till och med sexuella utpressningar.

Situationen för migranter med tillfälliga tillstånd eller irreguljär status är särskilt prekär, vilket ökar risken för exploatering på grund av deras osäkra anställningssituation. Bland de värsta exemplen finns thailändska bärplockare i Sverige som rapporterades arbeta 12–19 timmar sex dagar i veckan.

EU har nyligen infört nya regler för leveranskedjor som ska öka skyddet för arbetstagare och underlätta tillgången till rättvisa och ersättning. Dessa nya regler ställer krav på jordbruksföretag och återförsäljare att förhindra och ta ansvar för kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Europeiska ledare kan inte längre ignorera exploateringen som lurar inom jordbruksindustrin och smyger sig in i varje europés kundvagn. Men det finns hopp om en ny EU-lag om försörjningskedjor – det kan få ett slut på exploatering, om europeiska länder använder den rätt, säger Nerea Basterra, från den spanska avdelningen av Oxfam.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.