Prenumerera

Logga in

Nyheter

COP16 avslutas i oordning trots framsteg för biologisk mångfald

Susana Muhamad

Vid det globala toppmötet om biologisk mångfald i Cali, Colombia, enades världens länder om en avgift på genetiska data från naturen och starkare urfolksrepresentation. Samtidigt lämnar mötet flera centrala frågor obesvarade, vilket väcker ilska bland utvecklingsländer.

BIOLOGISK MÅNGFALD | Det globala toppmötet COP16  om biologisk mångfald avslutades på lördagen i oordning efter dagar av intensiva förhandlingar. Mötet resulterade i vissa genombrott, såsom en global avgift på kommersiell användning av genetisk data från naturen, och en starkare representation för urfolk i FN:s beslutsprocesser. Men trots dessa framsteg lämnades flera viktiga frågor olösta, inklusive finansiering för naturvård och övervakning av måluppfyllelse.

Regeringar från hela världen hade under två veckor samlats i Cali för att diskutera åtgärder för att bromsa förstörelsen av naturen, inklusive målet att skydda 30 procent av jordens yta till 2030. Förhandlingarna, som var planerade att avslutas på fredagen, drog dock ut på tiden och slutade i förvirring under lördagsmorgonen efter tolv timmars samtal. Många länder tvingades lämna mötet i förtid för att hinna med sina flyg, och vid klockan 08.30 på lördagsmorgonen saknades tillräckligt med närvarande deltagare för att mötet skulle vara beslutsmässigt. Diskussionerna förväntas nu fortsätta vid ett interimsmöte i Bangkok nästa år.

Flera delegater uttryckte frustration över de utdragna samtalen och den bristande strukturen på mötet. Den brasilianska förhandlaren Maria Angelica Ikeda ifrågasatte legitimiteten i att diskutera viktiga frågor i slutet av toppmötet och betonade vikten av att ”börja diskutera dessa frågor i början” för att säkerställa att resurserna som behövs garanteras, rapporterar nyhetssajten Earth.Org

– Vi ifrågasätter verkligen bristen på legitimitet för att diskutera en så viktig fråga i slutet av COP, säger Maria Angelica Ikeda.

Fijis representant Michelle Baleikanacea kritiserade att utvecklingsländer tvingats lämna mötet eftersom de inte hade budget att boka om sina flygresor.

– Tyvärr är Fiji det enda kvarvarande Stillahavsölandet som är närvarande vid COP,  vi kom som en delegation på tio och jag är den enda kvar. Vi har inte råd att byta flyg eftersom vi inte har pengarna, säger Baleikanacea.

Trots den bristande ordningen lyckades mötet fatta viktiga beslut. Länderna enades om att införa en global avgift på produkter som använder genetisk data från naturen, ett initiativ som kan skapa en av världens största bevarandefonder för biologisk mångfald. Dessutom integrerades urfolksrepresentation formellt i FN:s biologiska mångfaldsprocess. Dock finns oklarheter kring huruvida tillräckligt många länder var närvarande för att formellt godkänna beslutet, vilket kan leda till att beslutets legitimitet ifrågasätts i framtiden.

Observatörer på plats varnade dock för att överenskommelserna på COP16 inte räcker för att stoppa den pågående naturkrisen. Oscar Soria från tankesmedjan Common Initiative uttryckte missnöje med bristen på ledarskap från flera länder, inklusive EU, Kanada och Kina. Catherine Weller från Fauna & Flora betonade vikten av att finna konkreta finansieringslösningar för naturbevarande, något som saknades i mötet.

– Takten i Cop16-förhandlingarna speglade inte hur brådskande krisen vi står inför, säger Catherine Weller på X-Twitter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.