Prenumerera

Logga in

Ledare

 En mörk tid för USA och världen

Valdemar Möller med citat

LEDARE | När jag skriver det här, på onsdag morgon, återstår fortfarande många röster i det amerikanska valet att räkna, men Trump har enligt flera mediebolag kammat hem segern i vågmästarstaterna Pennsylvania, North Carolina och Georgia och därmed har han i praktiken vunnit. Trots stormningen av Kapitolium, trots att han blivit anklagad för sexuella övergrepp, trots att han sagt att han beundrar Hitler och trots hans osammanhängande tal och helt absurda lögner har han alltså lyckats bli vald till president inte bara en utan två gånger. Dessutom ser det ut som att Republikanerna får majoritet i senaten och representanthuset, vilket innebär att Trump har starka förutsättningar för att kunna genomföra sin politik. 

Det innebär en mörk tid för USA och på vissa sätt även för världen i stort. Exakt hur mörk vet vi dock inte än, Trump har som strategi att häva ur sig saker och det är svårt att veta hur mycket man ska ta på allvar. Vad vi dock kan vara relativt säkra på är att det kommer innebära att USA bromsar klimatarbetet. Demokraterna har långt ifrån någon perfekt klimatpolitik men det finns ändå ett slags medvetenhet om att klimathotet är på riktigt. För Trump och många av hans allierade är klimathotet bara ett stort hittepå från ”vänsteretablissemanget”. Det är ingen slump att ett av slagorden på hans kampanjmöten har varit ”Drill, baby, drill”. Trump kommer ta USA ur Parisavtalet, precis som han gjorde under sin förra presidentperiod, och USA kommer fortsätta satsa stort på fracking och annan fossil energi. I ett läge där vi går mot en uppvärmning på tre grader är det förstås en katastrof. Många andra skador som Trump åstadkommer kommer att gå att reparera, men klimatskadorna är irreparabla.   

Förutom klimatpolitiken är den kanske största katastrofen med Trumps valvinst för de miljontals papperslösa som lever i USA och som Trump har sagt att han vill deportera. Migrationen har också varit en av de viktigaste frågorna i valet, och många drömmer om att han ska fortsätta bygget av muren och på så sätt säkra gränsen mot Mexiko. Flyktingsmugglingen över gränsen är visserligen osäker och farlig, men så länge det inte finns andra lagliga vägar in i USA så kommer människor att fortsätta försöka ta sig över gränsen.  

Trumps vinst innebär också ett bakslag för kvinnors fri- och rättigheter. Inte minst aborträtten, som nu riskerar att försvinna helt i ännu fler delstater. Det kan göra att många som är födda i dessa delstater väljer att flytta till andra mer liberala stater, och att vi framöver kommer få se en ännu större geografisk polarisering än vad som är fallet i dag.  

En fråga som många ställer sig nu är om det här var det sista fria valet vi fick se i USA. Kommer Trump att passa på att göra sig själv till diktator nu, precis som de andra ”starka ledarna” som han så gärna beundrar? Jag tror inte det. Inte för att han inte drömmer om det, men USA har trots allt en väldigt lång demokratisk tradition och även om förtroendet för valsystemet, domstolarna och andra institutioner är extremt lågt hos många amerikaner har de ändå visat sig vara ganska robusta. 

Om man ändå ska säga någonting positivt om Trumps valvinst är det att det kan leda till att ett motstånd mobiliseras på nytt i USA. Det finns trots allt väldigt många amerikaner som vill någonting helt annat än det som både Republikanerna och Demokraterna står för. Kanske kan dessa knuffa Demokraterna i en mer progressiv riktning inför nästa val, eller ännu hellre: kräva att valsystemet görs om i grunden så att fler än bara de två stora partierna har en chans att vinna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.