En iransk student greps efter att ha tagit av sig sina kläder i protest mot trakasserier från moralpolisen. Amnesty International uppmanar nu myndigheterna att släppa henne och utreda händelsen.
IRAN | En kvinnlig student i Iran greps efter att ha tagit av sig sina kläder i protest mot landets strikta klädkod, skriver Amnesty International på X-Twitter.
Organisationen kräver att Iran ”omedelbart och villkorslöst” släpper kvinnan, som uppges ha varit inblandad i en våldsam konfrontation med medlemmar av den paramilitära Basij-styrkan.
Händelsen inträffade vid Teherans Islamiska Azad-universitet, där kvinnan enligt rapporter ska ha fått sin huvudduk avtagen och blivit angripen av Basij-medlemmar. Sociala medier visar videor som verkar visa kvinnan ta av sig sina kläder och gå ut på gatan i underkläder. En annan video visar att hon förs in i en bil av civilklädda män.
Studenttidningen Amir Kabir Newsletter rapporterar att kvinnan trakasserades av en Basij-medlem för att hon inte bar huvudduk, något som är obligatoriskt enligt Irans klädkod. Enligt tidningen så hade kvinnan några dagar före denna händelse blivit överfallen på campus för att hon inte bar sin slöja ordentligt, vilket resulterade i att hennes kläder slets sönder.
Amnesty International krävde på X-Twitter att Irans myndigheter genomför en ”oberoende och opartisk” utredning av händelsen:
– Irans myndigheter måste omedelbart och villkorslöst släppa den universitetsstudent som greps med våld efter att hon tagit av sig sina kläder i protest mot att säkerhetstjänstemän har tvingats beslöja kränkande åtgärder.
Irans konservativa och regimtrogna nyhetsbyrå Fars News Agency, som bekräftade händelsen, uppgav att kvinnan hade burit ”olämpliga kläder” och att hon ”klätt av sig” efter att ha blivit tillsagd av säkerhetsvakter att följa klädkoden. Enligt nyhetsbyrån, som citerade ”vittnen”, ska vakterna ha pratat ”lugnt” med kvinnan och förnekar att deras agerande varit aggressivt.
Irans obligatoriska klädkod
Irans obligatoriska klädkod infördes efter den islamiska revolutionen 1979 och kräver att kvinnor, både iranska medborgare och besökare, bär huvudduk (hijab) och löst sittande kläder offentligt. Syftet med dessa regler är, enligt iranska myndigheter, att upprätthålla islamsk moral och traditionella värderingar. Hijab-lagen infördes officiellt 1983 och har sedan dess tillämpats strikt, med regelbundna patruller och kontroller av klädkodspolisen, eller moralpolisen, som ser till att reglerna följs.
Kvinnor förväntas bära huvudduk som täcker håret, en lång kappa eller tunika som döljer armar och ben samt undvika åtsittande kläder. Straff för brott mot klädkoden kan innebära böter, arrestering eller till och med fängelsestraff, och enligt organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har kvinnor utsatts för trakasserier och våld för att de anses klä sig ”olämpligt”.
Under de senaste åren har dock en ökande rörelse av kvinnor och människorättsaktivister i Iran öppet ifrågasatt lagen genom protester, där vissa kvinnor har tagit av sig huvudduken offentligt. Dessa aktioner har gett upphov till en hårdare respons från myndigheterna. I och med den senaste tidens protester mot klädkoden har frågor om mänskliga rättigheter och personligt självbestämmande fått internationell uppmärksamhet.
Amnesty InternationalHuman Rights Watch